Месец април е изключително тежък за ъндърграунд средите и по-точно

...
Месец април е изключително тежък за ъндърграунд средите и по-точно
Коментари Харесай

Висаджията Васил Илиев, писателят-борец Георги Стоев, Даскала, Италианеца... Месецът на мафиотските убийства

Месец април е извънредно тежък за ъндърграунд средите и по-точно за висаджиите, които губят техния предводител. През април 1995 година е премахнат босът на мафията Васил Илиев-Императора. Бившият висаджия Георги Стоев, който написа книга, в която разкри тайните на подземните босове, също е показно разстрелян в този месец. Убити са и други основни фигури като Даскала, Италианеца, Карбида и Джондера.

Васил Андреев Илиев , прочут и като Императора, е създател и президент на застрахователната империя ВИС. Той е по-голям брат на Георги Илиев, видна фигура в проведената престъпност в България, който оглавява след това ВИС 2.

Императора е считан за най-могъщия разбойник на Балканите за своето време, само че животът му завършва в 21,15 часа вечерта на 25 април 1995 година в разнебитената, тясна и мрачна улица " Никола Каменов " в софийския квартал " Гоце Делчев ". Там босът на борческата застрахователна компания ВИС е издебнат от наемни убийци, до момента в който отива към ресторанта си " Мираж ".

 Васил Илиева-Императора Васил Илиев-Императора
Стрелците са най-малко двама. Наемниците откриват пукотевица със заглушител от 2-3 метра, възползвайки се от разрушения път, поради който Васил Илиев се движи с към 20 км/ч. Зад незаконния необут карат трима от телохранителите му, возещи се в червен " Сеат Толедо ". Охранителите не съумяват да видят нищо и даже не отвръщат на огъня, въпреки да са тежко въоръжени. Те единствено установяват гибелта на боса си. При полицейския оглед на мястото на престъплението излиза наяве, че против Васил Илиев са изстреляни 17 патрона, като 3 от тях го уцелват. Два от патроните са в главата му, трети пронизва рамото му и стопира в гръбначния дирек.

Месец април 1995 година е белязан и от няколко други поръчкови покушения.

Валентин Митов-Карбида, Илия Върбанов-Даскала и Димитър Къшев-Джондера са лидкирирани 3 дни преди убийството на Императора. Тройното ликвидиране се случва на 22 април 1995 година край село Габъре, Врачанско.

В трагичния за кримигероите ден, на пътя край село Габаре, белослатинските рекетьори са избити с автомат " Калашников ". Свидетели сочат като стрелец 26-годишния Людмил Бойчинов и делото против него стартира, само че в последна сметка всичко пропада заради неналичието на доказателства.

Седмици преди кримитриото да бъде избито, унищожават Георги Калапатиров, по-известен като Италианеца. Той е някогашен герой, ръководител на българския футболен тим " Локомотив Пловдив " и вицепрезидент на " Клуб 777 ". На 6 април 1995 година край Гребната база в Пловдив Италианеца е убит с един патрон в сърцето. Към срещата на Гребната база Жоро потегля измежду нощ с куфарче, цялостно с пари. По-късно познатите му настояват, че той е имал среща с служител на реда, на който да даде голям подкуп, с цел да бъде снет от търсене и да бъде прекъснато следствието против него. Дали е по този начин, никой в никакъв случай не схваща.

 Жоро Италианеца Жоро Италианеца

Италианеца е убит от упор с един патрон в сърцето в 2.30 ч. през нощта, когато е била мистериозната му среща, очевидци няма. След един час негови другари отиват да го приберат и откриват натрупа му. Пристигналите на място криминалисти са потресени - на ризата на жертвата няма дупка от патрон. Едва ли убиецът я е дръпнал, преди да стреля, настояват проверяващи.

Появява се версията, че Калапатиров е убит на друго място и е преоблечен, преди да бъде занесено тялото му на Гребната база в града под тепетата. Криминалистите разпитват всички от неговия кръг, както и престъпния контингент в Пловдив, само че от килъра няма и диря. Разследването " умира " в ранна фаза.

Година преди всички тези покушения е погубен кредитният милионер Деян Добрев.

Ченгета откриват предприемача пребит до гибел на 24 април 1994 година в гората край село Бероново, община Сунгурларе. Добрев е закопчан с белезници и грубо пребит, само че към момента дишащ. Милионерът има строшен гръден панер, ребра и доста други контузии по цялото тяло, което довежда до задушаване. Мъжът умира на път за болничното заведение. Три десетилетия по-късно не е ясно кой е виновен за гибелта му, а очевидците изчезват по един или различен метод.

С бруталното ликвидиране са свързани ямболските борци Тодор Боев-Картофа и Стойко Шаламанов-Богата, които са премахнати на 28 август 1994 година. Това дело също не стига надалеч и е прекъснато.

Месец април 2008 година също е белязан от няколко поръчкови убийства.

Георги Стоев - някогашен герой , обвързван с ВИС и СИК, написал девет книги за босове на мафията в България, доста от които той претендира да е познавал персонално, е убит в София на 7 април 2008 година

Стоев е част от силовите бригади на Поли Пантев. Висаждията става и непосредствен на Георги Пехливанов, който след гибелта на Поли Пантев става негов правоприемник. В книгата " СИК " Георги Стоев признава, че самичък или в съучастничество е правил престъпни действия, някои от които брутални, само че не е измамен под отговорност. Според мутрата, станал публицист, в годините след убийството на Поли Пантев се правят доста убийства, които го карат да се опита да се измъкне от заобикалящата го среда.

 Георги Стоев Георги Стоев. Снимка: България през днешния ден
Стоев е подготвен да свидетелства против един от създателите на СИК - Младен Михалев-Маджо, само че следствието е спряно. Малко преди да бъде погубен, Стоев декларира пред своя юрист " нещо ще се случи ", а малко по-късно е смъртоносно ранен пред хотел " Плиска " в София, с три патрона в главата. Стоев умира към 19:20 след интервенция в " Пирогов ". Заподозрян за убийството е негов съученик и сподвижник в СИК Марио Васев. С повдигнатото обвиняване обаче единствените доказателства са местонахождението на GSM уред в една и съща клетка и скоро делото е прекъснато.

През април 2008 година е премахнат и предприемачът Борислав Георгиев

Килърите

Бизнесменът Борислав Георгиев е премахнат от " Килърите ". Директорът на " Атоменергоремонт ", една от най-големите български енергийни компании, е показно премахнат с 2 патрона в главата при започване на месец април 2008 година.

 Петър Стоянов-Сумиста Петър Стоянов-Сумиста  Васил Костов-Кеца Васил Костов-Кеца
 Георги Вълев Георги Вълев

Малко по-късно е погната бандата " Килърите ", по-точно Петър Стоянов - Сумиста и Васил Костов-Кеца, Георги Вълев, Янко Попов - Туцо, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. В последна сметка Сумиста, Кеца и Вълев осъмват с доживотни присъди без право на подмяна за убийствата на предприемача Георгиев и за още две. Това на юрист Петър Лупов и Румен Рачев. За всяко от трите закононарушения съдът постановява доживотна присъда, написа " ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР