ТБИЛИСИ. От кореспондента на „Труд“ в ГрузияАко погледнете на картата

...
ТБИЛИСИ. От кореспондента на „Труд“ в ГрузияАко погледнете на картата
Коментари Харесай

Читалище “Посолство” отвори врати в Грузия

ТБИЛИСИ. От кореспондента на „Труд“ в Грузия

„ Ако погледнете на картата ще видите, че България и Грузия се намират от двете страни на Черно море, което ги прави съседи. Това е и надалеч, само че и близко. Вие сте щастливи, че имате две родини – едната, Грузия, в която сте се родили, и другата – България, в която са родени вашите предшественици “.
Така стартира урока си по география Зорница Георгиева пред българското учебно заведение в Тбилиси, което се обитава в посолството на страната ни.
 14-01-2  14-01-4  14-01-3  14-01-1
Учениците са на друга възраст – все деца на хора с български корени. За първи път имат и урок по география, а Зорница е в Грузия по специфичен мотив. Тя е учител в начално учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски “ в село Сотиря, Сливенско, а брачният партньор й Веселин Георгиев – офицер във военна полиция, в този момент е наблюдаващ в задачата на Европейския съюз в Грузия – EUMM.
Извънредният и пълномощен дипломат на България в Грузия – Десислава Иванова схваща, че тя е тук и насочва покана за открит урок малко преди Коледа. Дузината хлапета вземат участие интензивно – дават отговор на въпроси, освен това с готовност, редят пъзели с хубости от България, вършат приложения на българското и грузинското знаме.

Българското посолство в последно време може да се назова читалище на българската концепция или в случай че предпочитате – българщината. Тук се провеждат всевъзможни събития, които да освен да припомнят за българските корени, само че и да вкарват в традициите. Така както грузинците от съюз „ Възраждане “, българските офицери от МО и Министерство на вътрешните работи, които са част от задачата по границите с Абхазия и Южна Осетия се събраха в навечерието на празниците и дружно измайсториха декорация за Коледа. За децата беше занимателно и забавно да вършат сурвачки, каквито в Грузия няма. А със сурвачката не разчиташ единствено на едно писмо до Дядо Коледа за подарък, а можеш да сурвакаш всеки срещнат.

„ За първи път имаме открит урок по география. Поканихме експерт, която е учителка в България “, споделя дипломат Иванова. – „ Много се веселя, че учебното заведение стартира да работи от тази есен, тъй като би било тъжно, непростима неточност, в случай че оставим тази българска общественост да се претопи. Тези деца са последното потомство, което има мемоари от своите предшественици, които са пристигнали от България. “
Школото е непринудено. Посолството разчита на лични сили за преподавателите. Всъщност те са тъкмо двама към този момент. Единият е брачният партньор на дипломат Иванова – известният проектант Бисер Козлев, който е и учител в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Той преподава на дребните. На по-горния клас честа се пада на дипломата от нашата легация – Христиана Христова, която има предпазена докторска дисертация.

„ Всички вероятни деца, които по някаква причина гравитират към българската общественост посещават редовно учебното заведение. Има единствено две деца, които знаят единствено грузински и им е много мъчно да възприемат материала “, споделя дипломат Иванова.

По-възрастните идват в четвъртък, по-малките – във вторник, само че всички стартират от първи клас с четене и писане. Час и половина се занимават.

„ Всъщност аз им върша на игра на думи. Казвам една писмен знак и учениците би трябвало да кажат допустимо най-вече думи, които стартират с тази писмен знак. Същото вършим и със сричките. Раздавам срички на учениците и те би трябвало да създадат от тях най-дългата дума. Който успее е победител “, споделя арх. Козлев.
Най-малките знаят български език, само че не могат да пишат. А другите могат да пишат и четат на кирилица, тъй като са учили съветски език, само че не схващат какво четат.

От министерство на образованието са реагирали доста бързо на концепцията на посолството ни и са изпратили учебници и пособия за всички възпитаници гратис. Пратили са и инструкции за учителите.
Извън учебното заведение посолството непрекъснато провежда събития и постоянно медиите пишат за България.

„ В днешният свят народите, които остават в изолираност са обречени на мизерно битие. Затова на Грузия Европа е нужна. А какво общо има България в този въпрос? Много. Просто би трябвало да се огледа картата на Европа и да се види, че от целия Европейски съюз, най-близко до нас са България и Румъния. Черно море не ни дели, а то ни събира. Грузинците знаят малко за България, само че с помощта на дейната работа на посолството на България в Тбилиси, от ден на ден тези порти се отварят “

Това написа в коментар от декември един от водещите политически коментатори в Грузия – Гела Васадзе. Поводът е изложбата в Тбилиси, отдадена на един от светлите мозъци на България – Иван Шишманов.
Васадзе е прав за доста неща – ние сме съседи, въпреки и през море. Ние имаме доста общо – и в предишното, и в сегашното, а както се обрисува и в бъдещето, при изискване, че тъкмо през Грузия един от най-сигурните пътища на новия Път на коприната.

България просто би трябвало да пазят своите ползи в този суперпроект, само че не трябва да не помни и своите сънародници, пък било то и дребни общности, каквито са в Грузия. Затова просветната активност на задачата ни в Тбилиси с наслада може да се назовава Читалище „ Посолство “, тъй като тези, които в този момент сричат български език, умерено след време могат да станат нашите самобитни посланици в тук в Грузия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР