Тази вечер в 18.30 ч. Българската Браншова Камара Пътища (ББКП) кани

...
Тази вечер в 18.30 ч. Българската Браншова Камара Пътища (ББКП) кани
Коментари Харесай

Едрите пътностроителни фирми се ядосаха на служебния кабинет

Тази вечер в 18.30 ч. Българската Браншова Камара " Пътища " (ББКП) кани медиите на среща под прозорците на районния министър Виолета Комитова - евентуално с цел да разгласи народен митинг.  Пътностроителните компании са доста ядосани, защото  служебното държавно управление и малко живелият парламент, в който всички партии твърдяха, че са съпротива, отхвърлиха да провиснал поисканите пари. Проблемите с финансирането са и за ремонтите, и за новото строителство, като общият знаменател е един - пороци в публичните поръчки и в договорите. В резултат на дефектите в договорите и на огпомен недостиг на средства регионалното министерство и АПИ не смеят да заплащат даже за свършена и фактурирана работа. По разнообразни оценки става дума за  сред 800 млн. и 1.2 млрд лв.. 

Още през вчерашния ден ББКП разппрати до медиите намерено " кърваво писмо ", в което упреква държавните институции в " неуместно отношение към настоящите НАПЪЛНО ЗАКОННИ договори ".  В нето Управителният съвет на камарата твърди, че откогато е на власт служебното държавно управление, назначено от президента Радев, в пътното строителство на процедура всичко е блокирано. И предизвестяват, че в случай че на съвещанието си на 28 септември работната група не откри решение на проблемите, още на идващия ден пътищарите от цяла България ще излязат на митинг.  Срещата с медиите очевидно е планувана за по-късно през днешния ден не инцидентно - и като форма на напън над работата група, и за да бъде оповестено какво се е случило на съвещанието. 

 

Ето по какъв начин разказват ситуацията шефовете на браншовата организация:

От ПЕТ месеца не се прави никакво разплащане на изпълнителите от пътния отрасъл от страна на Държавата, което СПИРА опцията да се правят ремонтни действия по към този момент предоставени от Агенция „ Пътна инфраструктура “ задачи.

През същия интервал не се прави никакво настоящо възлагане на действия за поддържане на пътищата в обикновено експлоатационно положение, което СПИРА опцията да се обезпечи безвредно напредване по Републиканската Пътна Мрежа! В резултат на това се заплашва живота и здравето на милиони български жители.

Към 27 септември няма възлагане на проекти за зимно поддържане на републиканските пътища от страна на АПИ. Това значи, че де факто е СПРЯНА подготовката за идния зимен сезон! Ако до 01.10.2021 година, не се обезпечат средства на компаниите, ще стане софтуерно невероятно да се реализира съответна подготовка и ние ще се уведомим навременно обществеността кой носи отговорност за това.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ не афишира нови поръчки за планиране, самостоятелен контрол и строителство. Това значи, че е СПРЯНА активността по обезпечаване на развиване на Републиканската Пътна Мрежа!

Не се подписват контракти с определените реализатори от извършени публични поръчки от Агенция “Пътна инфраструктура “, което значи, че е СПРЯНА настоящата и бъдеща активност по съществени поправки и ново строителство!

 

Ресорният министър Виолета Комитова и към този момент някогашният финансов министър Асен Василев се пробваха да убедят депутатите от последното Народно събрание да гласоподават най-малко 200 млн. лв. в допълнение за разплащане на осъществени строително-монтажи работи по пътища, мостове и тунели при актуализацията на бюджета.  Идеята беше парите да бъдат отпускани по утвърден от  Народното събрание лист единствено за компании, които имат читави контракти и правилно изпълнени и фактурирани действия. В последна сметка обаче народните представители не покрепиха този " компромисен вид ".

 

Браншовата камара сплотява всички огромни играчи в пътното строителство, като нейни членове са над 80 компании. В управлението й са все някогашни шефове на АПИ - Живко Недев, Стефан Чайков, Павел Диковски. Изпълнителният шеф на камарата  - Лазар Лазаров, също е ексначалник пътната организация.

Пред дни управата на пътната камара изпрати декларация до президента, в която предупреждава, че се задават финансов колапс и верижни банкрути и  че има действителна заплаха републиканската пътна мрежа да остане без поддръжка и зимно разчистване. След отхвърли на Народното събрание да планува средства в обновения бюджет в този момент " решението на казуса е във Вашите ръце и в ръцете на служебното държавно управление ", се показва в декларацията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР