Тази вечер австрийският канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните

...
Тази вечер австрийският канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните
Коментари Харесай

Нехамер, който спря България за Шенген, пристига у нас, за да види оградата

Тази вечер австрийският канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер идват в България, оповестяват австрийските медии и цитират изказванията, направени в прессъобщение в навечерието на визитата, в които Нехамер акцентира, че ветото за Шенген остава в действие.



" Докато Шенгенското пространство не действа и да вземем за пример Германия прави надзор по границите с други страни от Шенген, каквато е Австрия, както вършат това и доста други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското несъгласие на Австрия остава в действие, до момента в който обстановката кардинално се промени ", показва Нехамер.

Утре, 23 януари, Нехамер и Карнер ще посетят българо-турската граница. Австрийският канцлер слага условие за " цялостна поддръжка на България и Румъния и най-сетне съответни акции от страна на Европейската комисия за подсилване на отбраната на външните граници. България би трябвало да бъде в положение да построи такава здрава гранична отбрана като тази на Гърция. За задачата от страна на Европейския съюз би трябвало да бъдат предоставени нужните средства ". По-нататък Нехамер декларира: " Трябва още по-здраво да натиснем спирачката на бежанците, освен в Австрия, а и в цяла Европа ". Намерението на австрийския канцлер е при посещаване на българо-турската граница да разиска този въпрос с българския президент Румен Радев. 

В известието министърът на вътрешните работи Герхард Карнер е безапелационен: " България се нуждае от бърза и подобаваща поддръжка за отбрана на външната граница с Турция. Като образец може да служи гръцката гранична ограда ". Големият брой хванати мигранти в Австрия демонстрира, че " Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не действат, не може да има разширение ", отбелязва той.

Федералният канцлер и министърът на вътрешните работи на Австрия показват страдание, че България е оставена сама да охранява своята към 240-километрова граница с Турция, която е и външна граница на Европейския съюз. 

В плануваното за на следващия ден посещаване на границата от българска страна ще вземат участие президентът на България Румен Радев и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Програмата включва посещаване на районния координационен център на граничната полиция край град Елхово, а след връщането в София - среща на австрийската делегация със служебния министър-председател Гълъб Донев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР