Тази сутрин в 8.30 часа извънредният и пълномощен посланик на

...
Тази сутрин в 8.30 часа извънредният и пълномощен посланик на
Коментари Харесай

Коалицията остава! Зеленски се отказа от нашите оръжия, иска само ремонт

Тази заран в 8.30 часа изключителният и пълномощен дипломат на Украйна Виталий Москаленко е подал в българския парламент писмо от името на своето държавно управление. В него президентът Зеленски категорично декларира, че чака от нас само българските фабрики да ремонтират украинско оръжие, а не нови доставки. Така преди да стартират дебатите и гласуването в българския парламент за даване на оръжейна помощ украинците на процедура бетонират ръководещата коалиция и отстраняват опасенията, че тематиката ще докара до нейния разпад.
Украинският президент доста ясно разбирал рисковата обстановка, в която е попаднало българското държавно управление и самичък е поискал да осведоми Народното събрание ни за помощта, на която разчита. Пред вероятността Българска социалистическа партия да излезе от обединението, да се сформира служебно държавно управление на Румен Радев с искрено путинофилска външна политика и при изключителни избори да надделеят платени от Москва политически планове, Зеленски се отказал от натиска за оръжейна помощ.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която е вицепремиер и стопански министър, от дни обществено предизвестява за овакантяване на обединението при даване на оръжие за нападнатата страна. Тя демонстративно отхвърли да пътува с Кирил Петков в Украйна, както и да изпраща представители на Българска социалистическа партия в делегацията.
Снощи водачите на Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и социалистите се събраха на коалициинен съвет след 20 часа и часове нямаше обществени изказвания. Депутати от Българска социалистическа партия споделяха импровизирано и обезпокоеното, че и на парламентарна група, и на партийното съвещание на “Позитано” не са взети безапелационни решения, а всички са очаквали Кирил Петков да предложи компромисен вид, който би удовлетворил Нинова, с цел да остане изпълнителната власт цяла. Затова и в Българска социалистическа партия са обсъждали да упорстват ясно да се разпише, че в случай че има военно-техническа помощ, то това значи единствено и само ремонт на техника.
До час ще е ясно точното наличие на писмото от украинското държавно управление и реакцията на българския парламент.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР