Тази сутрин при координирана от Европейската прокуратура акция са претърсени

...
Тази сутрин при координирана от Европейската прокуратура акция са претърсени
Коментари Харесай

При първата акция на Европейската прокуратура има арестуван и един българин

Тази заран при координирана от Европейската прокуратура акция са претърсени адреси в Германия, Италия и България, като са иззети първокласни коли и са задържани най-малко 10 души. Това от водената от Лаура Кьовеши институция, съгласно която арестуваните са обвинени в образуване на незаконна група за данъчни измами, а част от тях са свързани с италианската мафиотска организация Ндрангета.

Според на баварската полиция, която е основен участник в акцията, тя е обхванала 46 жилищни и търговски обекта в трите страни, от които 28 в Италия, 17 - в Бавария, и един в България. Разследващите са изпълнили 11 заповеди за арест - 6 в Италия, 4 в Германия и една в България, като са се сдобили и с доста доказателства, в това число и няколко извънредно първокласни возила. По данни на Европейската прокуратура те са 13 на брой и всичките са били в Германия.
Източване на Данък добавена стойност Източник: Криминална полиция на Горна Бавария
Основното обвиняване е, че участниците в схемата са препродавали доста пъти колите в разнообразни страни от Европейски Съюз, което им е разрешило да претендират платено Данък добавена стойност и да изискат възобновяване му. Загубите от данъчната машинация към момента се прецизират, само че се пресмятат за над 13 млн. евро.

Имена не са посочени, а българското присъединяване очевидно е било по-скоро периферно и не излиза наяве в какво тъкмо се е изразявало. Като съществени места на незаконната активност са посочени Милано и Айхщат. Италиански дилър на коли купувал транспортните средства от немски салони през посредничеството на несъществуваща компания и на още едно лице в Италия. Така те симулирали покупка за персонално прилагане, което се освобождава от Данък добавена стойност, в случай че колите са регистрирани в Италия. Частният покупател обаче след това продавал колата назад на дилъра в Милано, който към този момент ги продавал на същински купувачи, само че на по-атрактивни цени.

" Измамната скица е разрешила на причинителите да извлекат високи облаги, да манипулират цените на автопазара и да преведат огромни суми зад граници, надхвърлящи 70 хиляди евро за обособен превод ", написа в известието на прокуратурата.
За седмици вместо за месеци
От формалните известия излиза наяве още, че трима от обвинените имат връзки с Ндрангета и ще бъдат изправени пред съд по бърза процедура. Благодарение на същото следствие е засечена и мрежа за трафик на опиати, което е довело до четири ареста в Италия и конфискуване на 7 кг марихуана и хашиш.

Като участници в интервенцията, координирана от немския делегиран прокурор Маркус Пайнтингер, категорично са посочени престъпната полиция на Горна Бавария и Италианската финансова полиция, само че не са упоменати българските управляващи. Според Пайнтингер без Европейската прокуратура подготовката на акцията е щяла да отнеме месеци, а в този момент тя се е случила за седмици.

По думите на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши това е първият случай, стартират от институцията още на 1 юни 2021, когато тя започва работата си. " Тази интервенция показва промяната в парадигмата, която основаването на Европейската прокуратура носи при трансграничните следствия. Това е новата действителност в зоната на Европейската прокуратура: без тромави формалности по процедурите за правна помощ, бързи и решителни дейности и фокус към ефикасното възобновяване на вредите ", споделя Кьовеши в известието.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Вечерни вести 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Свят 1 Коронавирус 2 Политика 3 Строителство и парцели
Тази заран при координирана от Европейската прокуратура акция са претърсени адреси в Германия, Италия и България, като са иззети първокласни коли и са задържани най-малко 10 души. Това от водената от Лаура Кьовеши институция, съгласно която арестуваните са обвинени в образуване на незаконна група за данъчни измами, а част от тях са свързани с италианската мафиотска организация Ндрангета.Според на баварската полиция, която е основен участник в акцията, тя е обхванала 46 жилищни и търговски обекта в трите страни, от които 28 в Италия, 17 - в Бавария, и един в България. Разследващите са изпълнили 11 заповеди за арест - 6 в Италия, 4 в Германия и една в България, като са се сдобили и с доста доказателства, в това число и няколко извънредно първокласни возила. По данни на Европейската прокуратура те са 13 на брой и всичките са били в Германия.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР