Тази сутрин няколко румънски правителствени сайта, включително на правителството и

...
Тази сутрин няколко румънски правителствени сайта, включително на правителството и
Коментари Харесай

Румънски правителствени сайтове станаха жертва на кибератака

Тази заран няколко румънски държавни уеб страницата, в това число на държавното управление и армията, са станали обект на хакерски атаки. Правителственият представител Дан Кърбунару съобщи пред Digi24, че офанзивата е блокирала достъпа на потребителите до страницата и не са били наранени чувствителни или поверителни данни.

Атаката включва голям приток на данни към сървъра, с цел да го блокира работата му. " Атаката включваше извънредно високо равнище на достъп до тези уеб сайтове и задейства равнището на отбрана, което блокира достъпа на искащите да влязат в тези уеб сайтове. Не са наранени чувствителни или поверителни данни. Специалистите би трябвало да се намесят, с цел да открият източника на интензивните прихващания. Приоритет е да се възвърне достъпът, като специалистите ще работят за определяне на аргументите и действителния източник на тези офанзиви. Не е имало скорошни сходни офанзиви. ИТ експертите в Румъния са способни да се оправят с сходни обстановки ", съобщи Дан Кърбунару.

Румънската разследваща работа изясни, че хакерската атака тази заран е почнала отвън Румъния, като хакерите са употребявали " уязвимости в киберсигурността ". Тя е проведена от група проруски хакери, които са направили офанзиви и против уеб сайтове на институции в страни като Съединени американски щати, Естония, Полша, Чехия, както и против уеб сайтове на НАТО.

Кибератаката против уеб страницата на Министерството на националната защита беше почнала към 4,05 ч. тази заран. Атаката не е компрометирала действието на уеб страницата на институцията, а единствено е блокирала достъпа на потребителите до него, както се случва при DDOS офанзивите.

От министерството успокояват, че уеб сайтът им не съдържа чувствителни или класифицирани бази данни и офанзивата не е засегнала други служби и компютърни мрежи на институцията. В момента експертите от командването по киберзащита на Министерството на националната защита работят за възобновяване на функционалността на уеб страницата.

Кибератака е имало и против уеб страницата на румънската гранична полиция, само че не е съумяла да компрометира действието на уеб страницата на институцията, а е блокирала достъпа на потребителите до него.

От там показват, че уебсайтът " съдържа единствено обществена информация, а не чувствителни или класифицирани бази данни, и офанзивата не е засегнала други служби и мрежи на Гранична полиция ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР