Тази сутрин ние внасяме предложение вкарване обратно на контрола на

...
Тази сутрин ние внасяме предложение вкарване обратно на контрола на
Коментари Харесай

ПП-ДБ внасят предложение за прекратяване на концесията на пристанище Росенец

" Тази заран ние внасяме предложение вкарване назад на контрола на българската страна в пристанище " Росенец ". Нашето предложение ще приключи концесията на пристанище " Росенец ", която беше увеличена от служебния кабинет с 24 години без претекстове ", разяснява съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. 

" Вярваме, че контролът върху това пристанище и основен за българската страна и по принцип всички основни инфраструктури би трябвало да бъдат в контрола на България. Особено тези по границата - знаете, че в предишното постоянно е имало подозрения какъв е контролът върху това пристанище ", изясни някогашният министър председател. 

По думите му това е стъпка и в посока участието на страната ни в Шенген. 

" Министерството на превоза през вчерашния ден ни сподели, че може да оперира това пристанище, няма да има никакви проблеми с неговото опериране. Вместо да има конституционни такси, ще има доходи от оперирането на пристанището, само че напълно български надзор ", добави Кирил Петков. 

Той означи, че това също се предприема и в сходство с регламента на Европейски Съюз във връзка със глобите против войната. 

" По този метод ние заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел, че оттук насетне няма да се предават български основни обекти без претекстове и да се удължават с неразбираеми цели. Това е методът, което това държавно управление и този парламент ще продължат ", акцентира Петков.

От своя страна съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов уточни, че от години приказват, че българската страна би трябвало да възвърне контрола върху пристанището. 

" Сега, когато Русия разгласи България за вражеска страна във войната, която води в Украйна, подхващаме дейности за това да се лимитират опциите на Русия да употребява българска инфраструктура, която да доставя с финансови средства Русия ", разяснява Атанасов. 

По думите му с изключение на всичко друго има данни, че откакто България няма надзор над това пристанище, там минава контрабанда.

" Голяма част от нефта не се заявява пред българската страна и приходите, които осъществят концесионерите, отиват за подкрепяне на Русия във войната ", акцентира Атанасов.

Кирил Петков означи, че има вяра, че ГЕРБ-СДС също ще поддържа предлагането. Той изясни още, че актуалният концесионер " Лукойл " ще има опция да продължи да употребява пристанището, само че не като концесионер.

" Заплащането на такси към българската страна ще бъде методът, по който ще оперираме с тях ", съобщи Петков.

Срокът за прекратяването на концесията е една седмица.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР