Тази среща трябваше да се състои. Аз се борих за

...
Тази среща трябваше да се състои. Аз се борих за
Коментари Харесай

Кисинджър: Тръмп ознаменува края на една епоха

" Тази среща трябваше да се състои. Аз се борих за нея толкоз години. Тя беше заровена под товара на американските вътрешнополитически проблеми. А е нужна. Погледнете Сирия и Украйна. А Русия има неповторима линия - разтърсванията надали не на всички места по света да й въздействат и освен това да се възприемат като опасност. А такива разтърсвания ще не престават и ще се ускоряват ", разяснява именитият посланик Хенри Кисинджър пред " Файненшъл таймс " след срещата в Хелзинки сред Тръмп и Путин.

Разговорът на някогашния държавен секрретар на Съединени американски щати е водил шефът на редакцията за Америка Едуард Люс, оповестява Нюз.ру.

Кисинджър изяснява и " съвсем митичната " дарба на Русия да понася страданията. Основната му мисъл е, че в годините преди анексирането на Крим, Западът неправилно е предполагал, че Москва ще схване западния ред, учреден на правила. А НАТО ще влезе в съзнанието на Русия. Грешка. Защото всичко това е предизвикателство за идентичността на Русия, споделя дипломатът.

Дали това значи, че ние недооценяваме Тръмп и че в действителност на процедура Тръмп ни оказва услуга, която ние не виждаме - да успокои съветската мечка?

" Не ми се приказва доста в този момент за Тръмп, макар че някой ден в действителност би трябвало да приказвам за него надалеч по-сериозно. Но мога да кажа в този момент, че Тръмп е една от тези исторически фигури, които понякога се появяват, с цел да ознаменуват края на една ера и да ни принуждават да изоставим остарелите превземки. Това не значи безусловно, че Тръмп осъзнава това или обмисля някаква грандиозна опция. Възможно е просто да е случайност ", изяснява Кисинджър.

А какво ще стане с Германия, в случай че Тръмп заповяда Съединени американски щати да излязат от НАТО?

" През 40-те години на XX век европейските водачи ясно знаеха накъде вървят. А в този момент те просто желаят да избягат от неприятностите. Един изтъкнат немски активист неотавна ми сподели, че постоянно е възприемал търканията с Америка като прийом Европа да се дистанцират от Америка, само че в този момент отбелязва: мисълта, че в света няма да я има Америка, плаши доста повече ".

С други думи Тръмп плаши европейските страни с това че ги тласка към автономия, по този начин ли е, пита Люс.

" Ако подобен бъде резултатът от ерата на Тръмп, то това ще бъде подигравка на ориста. Но, не е необикновено ", дава отговор дипломатът.

Кисинджър прибавя, че в случай че през Атлантика премине лиинята на разкола, то Европа ще се трансформира в " придатък на Евразия " и ще се окаже във властта на Китай, който се стреми да си върне историческата роля като " Средно царство " и да стане " основен консултант на човечеството ".

Китай се движи към тази цел, счита Кисинджър. Според него Америка в същото време се трансформира в геополитически остров, заобиколен от два големи океана и без съществени правила, върху които може да се придържа.

И прибавя:

" Мисля, че през днешния ден претърпяваме доста, доста тежък интервал за целия свят ".

А кой исторически интервал бихте сравнил с днешния?

Кисинджър разказал по какъв начин като новоизпечен жител на Съединени американски щати служил в армията по времето на Втората международна война. Той си спомнил и какво го е наракало да избяга в Щатите. През 1938 година Германия влезнала в Австрия и на евреите от родното място на Кисинджър било неразрешено да излизат от домовете си. Родителите му избягали в Америка при първата опция.

" Имаше комендатски час. Немските бойци бяха насякъде. Това беше мъчителен опит, който в никакъв случай не се изтри от паметта ми ", подчертал Кисинджър.

Според Люс той доста деликатно и дълго мислил защо да си спомни. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР