Тази седмица разрешението за строеж на първите 7,6 километра от

...
Тази седмица разрешението за строеж на първите 7,6 километра от
Коментари Харесай

20 милиона лева на километър: Започва строежът на магистралата Русе - Велико Търново

Тази седмица разрешението за градеж на първите 7,6 километра от автомагистралата Русе - Велико Търново най-накрая беше подписано. Новината заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков пред членовете на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

В момента тече процедура по обнародването му в Държавен вестник и се чака действителното строителство да започва най-късно до две седмици.

Цената

Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лева без Данък добавена стойност, само че при отварянето на ценовите предложения на компаниите стана ясно, че те доста я надвишават.

Въпреки че двата определени консорциума подадоха най-ниски ценови предложения, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 милиарда лева, т.е. километър ще коства към 20 милиона лв..

Магистралата е разграничена на три лота. Обществената поръчка за първите два лота (участъка Русе - Бяла и обхода на Бяла с обща дължина от 76 км) бе стартирана още през 2020 година, само че реализатори бяха определени едвам през 2022 година
 Европейски Съюз ни отпусна милиони за построяването на жп линия София - Скопие и автомагистрала Русе - Велико Търново
Европейски Съюз ни отпусна милиони за построяването на жп линия София - Скопие и автомагистрала Русе - Велико Търново

Средствата са по програмата " Транспортна съгласуваност "

Сроковете

Сроковете за правене на техническите планове за останалата част от двата сектора от автомагистралата сред Русе и Бяла и обхода на гр. Бяла са март и април 2024 година, след което ще се влезе в процедура за издаване на позволение на градеж и за тях.

" В бюджета за 2024 година има заложени 1 милиарда лева за автомагистрали. За доизграждането на Автомагистрала " Хемус " са заложени 100 млн. лева, които не са задоволителни. Средствата ще стигнат за довеждане докрай на строителството на сектор 1 и за продължение на работата по лот 2 и 3 ", съобщи районният министър, представен от БНР.
 Снимка 642389
Източник:

Той акцентира, че Министерството на финансите ще отпусне в допълнение финансиране в случай че работните действия по автомагистралите вървят по проект.

" Ще трябват най-малко още 500 милиона лв., с цел да ми бъде по-спокойно, че има пари за всички автомагистрали ", добави Цеков.

По какво се работи сега?

В момента се работи по скоростния път Видин - Ботевград, автомагистрала " Струма ", автомагистрала " Хемус ", автомагистрала Русе - Бяла и автомагистрала " Европа ".А повода да не се строи през последната година и половина е стопанската нетърпимост. Ако се позволи този проблем, градежът ще върне интензивните си темпове, разясняват от районното министерство.

В бюджета за 2024 година са заложени и 122 млн. лева за планиране на пътни сектори, включително 7,2 млн. лева за геоложки изследвания и избор на ново транспортно трасе сред Асеновград и Рудозем.

Предвижда се публичната поръчка за планиране да бъде оповестена при започване на 2024 година, сподели още министърът в отговор на въпрос за създаване на скоростен път, който да свърже автомагистрала " Тракия " и Смолян през Чепеларе.

През септември предходната година Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново да бъде оповестена за народен обект.

Обявяването на автомагистралата за народен обект би трябвало да улесни процедурите по одобрение на Подробния организационен проект (ПУП) на трасето, както и да докара до по-бързи процедури за отчуждаване за поземлени сектори и да усили опциите за вложения.

Автомагистралата е част от най-важния транспортен кулоар Север-Юг, със значение освен за България, а и за цяла Европа.
 Правителството реши автомагистралата Русе - Велико Търново да бъде оповестена за народен обект
Правителството реши бъдеща автомагистрала да бъде оповестена за народен обект

Одобрено е и изменение на разширението на третия метродиаметър в София
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР