Тази седмица германският Бундестаг одобри промени в Закона за защита

...
Тази седмица германският Бундестаг одобри промени в Закона за защита
Коментари Харесай

От събота в Германия аварийна спирачка: какво означава това?

Тази седмица немският Бундестаг утвърди промени в Закона за отбрана от инфекции като мярка в битката против пандемията от ковид. От през днешния ден законът влиза в действие в новия си тип. А правилото за общовалидна " спешна спирачка " важи от събота, 24 април. Това дава опция на обособените общини да оценят настоящата обстановка и да напаснат своите правила към " неочакваната спирачка ". Законът за отбрана от инфекции ще важи до 30 юни 2021. До тази дата всички общини би трябвало да се преценяват с него и да ползват разпоредбите.

Единни правила за цяла Германия

Какво значи общовалидна " спешна спирачка "? След влизането ѝ в действие тя ще важи за цяла Германия. В окръзите с висок брой нови инфекции ще се вкарва вечерен час, ще има още по-строги ограничавания за магазините и отдалечено образование. Ето по какъв начин тъкмо ще се трансформира обстановката съгласно броя новозаразени: Ако в някой окръг в три поредни дни броят на новите инфекции на седемдневна база надвиши 100 на 100 000 поданици, в действие влиза вечерен час - възбрана за овакантяване на дома от 22 часа до 5 часа сутринта. Разходките и тичането за здраве без компаньон ще бъдат разрешени до среднощ. Магазините ще позволяват само клиенти с отрицателен тест и с авансово запазен час. А учебните заведения ще могат да минават към смесена форма на образование - присъствено и отдалечено.

Конкретно за на следващия ден, 23 април, това значи, че на всички места, където във вторник, сряда и четвъртък броят на новите инфекции на седемдневна база е надхвърлял 100 на 100 000 поданици, в действие влиза " спешната спирачка ". Ако броят на новите инфекции в три поредни дни на седемдневна база надвиши 150 на 100 000 поданици, в магазините ще бъде разрешено само поръчването на артикули и взимането от там. Ако новите инфекции в три поредни дни на седемдневна база са над 165 на 100 000 поданици, учебните заведения ще минават към отдалечена форма на образование. Изключения ще важат за последните класове.

Какво значи това за контактите, спорта и работата от у дома?

Ако броят на новите инфекции в три поредни дни на седемдневна база надвиши 100 на 100 000 поданици, едно домакинство може да се среща единствено с още един човек, само че включително не влизат децата под 14 години. Това предписание за контактите и събиранията важи и за спортистите. Изключения има единствено за професионалните спортисти и състезателите. Децата до 14 години ще могат да упражняват безконтактен спорт на открито в групи до 5 души. За всички други важи: спортът е разрешен единствено по двама или с членове на личното домакинство. Според измененията в Закона за отбрана от инфекции, когато става дума за работа в офис или сравнима активност, работодателите би трябвало да предложат на служащите да преминат в режим хоумофис, в случай че няма обосновани спънки. Служителите би трябвало да се съгласят, в случай че нямат съществени причини против работата от вкъщи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР