Тази седмица астрономи обявиха, че са открили знак за потенциален

...
Тази седмица астрономи обявиха, че са открили знак за потенциален
Коментари Харесай

След шокиращото откритие за възможен микробен живот на Венера, още през октомври космически кораб ще прелети край планетата

Тази седмица астрономи оповестиха, че са разкрили знак за евентуален микробен живот на Венера: съществуването на газ фосфин.

По стичане на събитията се случва по този начин, че галактически транспортен съд ще прелети край Венера още идващия месец. Космическият транспортен съд BepiColombo ще премине около Венера на път за задача, която ще учи Меркурий.

На Земята единственият естествено срещащ се фосфин, който в миналото е намиран, е непряк артикул от бактерии. С други думи, той е основан от жив организъм. Така че, в случай че Венера в действителност има фосфин и той не е основан от някакъв геохимичен развой, който към момента не разбираме, това би означавало, че не сме сами във Вселената – даже в нашата Слънчева система.

„ Много е мъчно да се изясни съществуването на фосфин без живот “, споделя доктор Джейн Грийвс, професор по астрономия в университета в Кардиф и водещ създател на проучването, на брифинг за пресата.

И въпреки всичко доста астрономи считат, че има и други вероятни пояснения за наличието на газа. Фосфинът е открит и на Сатурн и Юпитер да вземем за пример, защото голямото налягане на тези планети може да смачка фосфор и водородни атоми в едно. (Венера обаче е прекомерно дребна, с цел да сътвори подобен напън.)

Има единствено един метод да разберем какво има на Венера: повече проучвания, за предпочитане посредством галактически транспортен съд, който може да ревизира планетата от близко.

Такива задачи са изключително скъпи и се възнамеряват години, тъй че най-ранната задача до Венера евентуално ще бъде след към три години. Но по щастливо съвпадане галактически транспортен съд по пътя си към Меркурий тъкмо в този момент се намира на седмици полет до Венера, както заяви Джонатан О’Калаган от Форбс.

Космическият транспортен съд, наименуван BepiColombo, започва през октомври 2018 година Той носи два спътника: един от Европейската галактическа организация и един от Японската организация за аерокосмически проучвания. Мисията му планува тези спътници да изследват Меркурий от разнообразни ъгли.

Предвижда се BepiColombo да навлезе в орбитата на Меркурий през декември 2025 година Преди това обаче би трябвало да се забави задоволително, с цел да бъде хванат от гравитацията на планетата. Така че ще лети към Меркурий шест пъти, а преди този момент, към Венера два пъти, с цел да употребява гравитационните сили на планетите, с цел да лимитират скоростта му.

Първото му прекосяване около Венера е планувано за 16 октомври, единствено след месец. „ Това е някакъв съвършен миг “, споделя Йорн Хелберт от Германския аерокосмически център пред Forbes. Хелберт оказва помощ за ръководството на инструмента MERTIS, устройството на европейския сателит, предопределено да изследва атмосферата на Меркурий. Хелберт има вяра, че екипът му може да употребява MERTIS за проучване на атмосферата на Венера по време на полет, само че не е сигурен, че ще съумеят от първия път.

„ Сега изпробваме дали нашата сензитивност е задоволително добра, с цел да вършим такива наблюдения “, сподели Хелберт. Ако е по този начин, инструментът може евентуално да удостовери съществуването на фосфин на Венера.

Едва ли астрономите ще открият нещо при първия полет. Дори в случай че инструментът MERTIS е кадърен да търси фосфин или други съединения в атмосферата на Венера, надали астрономите ще открият нещо при прекосяването около планетата през идващия месец. Това е по този начин, тъй като те не са имали доста време за подготовка, а галактическият транспортен съд BepiColumbo към момента ще бъде на 10 000 километра от Венера при най-близкия му метод.

Но през август 2021 година галактическият транспортен съд още веднъж ще прелети около Венера. До това време учените, които стоят зад задачата, ще имат съвсем година да се приготвят и ще употребяват наученото от първия полет около планетата. И това, което е най-важно, BepiColombo ще се приближи доста повече до Венера идващия път, като ще прелети единствено на към 550 километра от нейната повърхнина.

За да открие фосфин при първото прехвръкване, екипът ще би трябвало да има „ доста, доста, доста огромен шанс “, споделя Хелберт пред Forbes. „ На втория път би трябвало да имаме единствено огромен шанс. “

Публикувано в Business Insider.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР