Тази рокля е на 50 години и е една от

...
Тази рокля е на 50 години и е една от
Коментари Харесай

Лаконично съвършенство – наследството на Мондриан в модата

Тази рокля е на 50 години и е една от най-разпознаваемите облекла в модата. Създадена през 1965 година от Ив Сен Лоран по модел от картина на Мондриан, през днешния ден тя е част от всички фешън енциклопедии и е изложена в музея „ Виктория и Албърт “ в Лондон като образец на първата и най-известна колаборация сред изкуство и мода.

Пийт Мондриан е роден в Холандия през 1879 година и дружно с Кандински и Малевич е измежду основоположниците на абстракционизма. През 1915 година той стартира да издава списанието “De Stijl ”, което става орган на неопластицизма – измислено от Мондриан течение в изкуството, което има за цел да съобщи хубостта на света благодарение на първоначални цветове, линии и форми. Най-известната картина на Мондриан е „ Червено, жълто, синьо и черно “ от 1921 година – и за това стилните къщи имат не дребна заслуга.Чистите, ярки цветове и присъщите плътни черни очертания, с които Мондриан разделя фигурите в картините си, се оказват едни от обичаните детайли на дизайнерите в модата – от Ив Сен Лоран до наши дни. Когато през 60-те години на предишния век Лондон става международната столица на модата и източник на фешън течения, свързани с младежките култури, Париж също се обръща към минимализма и сбития жанр. За Ив Сен Лоран те били въплътени в картините на Мондриан. Така се родила сбирката „ Мондриан “ през 1965 година, която имала голям триумф.

Актуалността на „ мондриановските “ претекстове е забележима в модата и през днешния ден. Това е елементарно обяснимо – цветовете му са ярки и отчетливи, без полутонове и отсенки. Почитатели на Мондриан са дизайнери като Фиби Фило в Céline и Раф Симънс в Christian Dior. Модна къща Moschino също като Лоран е копирала безусловно най-известната картина на Мондриан, като е заменила аления квадрат със закачливо алено сърце. Мотиви от картините на художника има и в доста други модели облекла, обувки и чанти, в това число на демократичните марки.

Половин век въздействие в модата е съществено завещание, с което малко на брой могат да се похвалят. Мондриан наподобява е разкрил тайната освен в живописта, само че и в стила – ярки цветове и семпли форми. Те в никакъв случай не излизат от мода.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР