Тази предизборна кампания отново започна с много популизъм и много

...
Тази предизборна кампания отново започна с много популизъм и много
Коментари Харесай

Деница Сачева: Необходими са спешни решения за хората. ГЕРБ-СДС има ясна антикризисна програма

 Open photo

„ Тази предизборна акция още веднъж стартира с доста популизъм и доста нападки сред партиите “, съобщи за медийна група „ Добруджа “ лидерът на листата с претенденти за народни представители от коалиция „ ГЕРБ-СДС “ Деница Сачева в коментар на стартиралата преди дни предизборна акция.

Водачът на листата, която е и регионален координатор на ГЕРБ – Добрич и ексминистър на труда и обществената политика добави, че Политическа партия ГЕРБ е единствената, която досега е показала антикризисна стратегия – съответен отговор на упованията на хората. „ Българите желаят да знаят какви са съответните ограничения за преодоляване на рецесиите с цените на енергоносителите, на газа, дървата за огрев, за преодоляване на инфлацията и тревожното положение на обществените финанси “, изясни тя.

По отношение на размера на пенсиите и по-точно по кое време те са имали по-голям растеж – тематика, която се оказа противоречива за представителите на политическите сили, Деница Сачева е безапелационна, че несъмнено по-голямото действително нарастване на пенсиите е при ръководството на кабинета Борисов 3. „ Започнахме 2017 година с минимална пенсия 162 лева, а след това тя доближи до 300 лева плюс 50 лева коронавирус добавка (края на мандата през май 2021 г.). Така номиналното изражение на нарастването е съвсем 180 – 190 лева, за разлика от това, което получиха пенсионерите в този момент - към 117 лева върху сумата. Важна обаче е инфлацията, която по време на ръководството на кабинета Борисов беше 10 %, а в този момент за интервал на ръководство на 2 служебни кабинета и на Кирил Петков стана 18,1% “, изясни Сачева. Така пенсиите при ръководството на Борис са скочили със 106%, а действително растежът им при ръководството на Петков е едвам към 15%, поради инфлацията. Сачева добави, че нарастване в действителност не е имало, тъй като даваното преди като добавки, е включено към пенсиите. Според нея това е огромна неточност, защото тези добавки не са свързани с застрахователен принос.

 

Още по-голяма бомба се чака да избухне на 7 октомври след изборите с преизчисляването на пенсиите, което ще коства доста пари, а ще засегне едвам 717 000 пенсионери. „ Тези опити на Политическа партия “Продължаваме смяната “ костват 1,5 милиарда лева в този момент, а сумата ще се усилва с всяка последваща година. Притеснително е, тъй като не се чакат такива доходи. Това значи, че или би трябвало да се приказва за увеличение на налози или за взимане на заеми “, съобщи Деница Сачева.

В антикризисната стратегия, препоръчана от ГЕРБ, са включени редица ограничения. На първо място е превъзмогването на високите цени на тока и на газа. Водачът на листата напомни, че точно ГЕРБ обезпечи погашение обезщетения за ел. сила на бизнеса. ГЕРБ предлага обезщетенията, които са единствено до края на годината, да продължат и през 2023 година Сред антикризисните ограничения попада и увеличение на резервирания през 2020 година от Булгаргаз дълготраен потенциал на бъдещия терминал за полутечен природен газ край Александруполис, с цел да се подсигуряват доставките и да има цялостна диверсификация на източниците на природен газ. Необходимо е и оповестяване от Булгаргаз на обществен интернационален търг за дълготрайни доставки на газ, с цел да не се трансформира рецесията с газа в перманентна. Предвижда се и мярка, обвързвана с неналичието на дърва за огрев. Тя е за възобновяване на дърводобива от профилираните оператори и насочването на суровината главно към облекчаване на потребностите на популацията, а по-късно и на бизнеса. Предвидени са ограничения и за понижаване на инфлацията и други

Деница Сачева, разяснява и записаното, съгласно последните данни, нарастване на доверието на гласоподавателите към ГЕРБ: „ Хората видяха, че мантрата, че младежи, връщащи се от чужбина, могат да оправят България, е по-скоро една заблуда. Разбра се, че няма значение възрастта на човек или това дали е учил в чужбина или в България. Важно е дали даден човек е способен, дали знае какво да направи, а не да приказва празни приказки. Затова считам, че хората взеха решение да не не престават с опитите, а да заложат на ясната тактика и проект за излизане от рецесиите. Мисля, че тъкмо това слага ГЕРБ на челна позиция. “

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР