Тази позиция заявиха по-рано в изявление, излъчено във Фейсбук, лидерът

...
Тази позиция заявиха по-рано в изявление, излъчено във Фейсбук, лидерът
Коментари Харесай

Скандал в парламента: А.Василев от ПП и гербаджията Ж. Атанасов в челен сблъсък за енергетиката

Тази позиция обявиха по-рано в изказване, излъчено във Facebook, водачът на ГЕРБ Бойко Борисова и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков.

 

" Докато е бил началник на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими вреди. Изходът е служебният кабинет да отвори отначало Плана за възобновяване и резистентност ", сподели Борисов.

 

Василев стартира да дава отговор пред стаята на партията, само че срещна острия отпор на Станков. „ От 2022 би трябвало да понижаваме с 10% потенциала на тези централи. 250 дни е работил Топлоелектрическа централа 2 на цялостна мощ, тази година би трябвало да работи единствено 50 дни “, счете Станков.

 

От три централи в Маришкия басейн ще бъдат затворени 2024 година, продължи той.

 

А Асен Василев стартира да дърпа документа, на който Станков се позоваваше. Ето, в анекса на Плана го написа, не дърпайте документа, ядоса се депутатът на ГЕРБ. А Василев изясни, че просто желал да го види.

 

Спрете да лъжете, ядоса се някогашният вицепремиер.

 

Към абсурда се причислиха и депутати от " Възраждане ", които също скочиха против затварянето на централи, обвинявайки " Промяната ".

 

Станков и различен път е бил „ воин “ в сходни сценки. Миналата година той прекъсна брифинг на Кирил Петков. Бившият министър председател толкоз се изнерви от нападките на герберския народен представител, че лиши микрофона, който Станков тогава използваше, с цел да му заглуши брифинга.

 

На изключителна конференция тази заран Теменужка Петкова и Бойко Борисов описаха апокалипсис, в случай че въглищните централи в Маришкия басейн бъдат затворени. Ангажиментите за затварянето бяха поети от държавното управление на Кирил Петков и в частност съгласно Петкова от тогавашния финансов министър Асен Василев.

" Само Асен Василев е взел участие в договарянията, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един специалист от Министерството на енергетиката не е участвал на тези договаряния, нито е желано мнение от тях. " Това сподели някогашният енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова на изключителна конференция на партията тази заран.

ГЕРБ упорства служебното държавно управление да отвори още веднъж Плана за възобновяване и уговорката за закриване на Маришкия басейн и периодите да бъдат предоговорени. Същото искане през вчерашния ден издигна и партия " Възраждане ".

Петкова сподели и отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на нейн въпрос в Народното събрание. В него Христов разкрива кой и по какъв начин е поел уговорката за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възобновяване и резистентност.

 

Отговорът на министъра показва, че договарянията са водени персонално от Асен Василев; че в министерството на енергетиката не е юридически разбор на мярката и на това какъв брой и кои въглищни мощности би трябвало да отпаднат; че лисва разбор на различните технологии и на нужното време за внедряване; и че няма разбори на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на следствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

От ГЕРБ разясниха, че отговорът на министъра на енергетиката удостоверява подозренията им, че въглищните ни централи са спазарени против " лобисткия, нелогично огромен и недоходоносен план за батериите. Националният ни интерес е предаден поради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на специалистите. Без да има виждане по какъв начин ще се извърши уговорката ".

 

" Кирил Петков и Асен Василев са персонално виновни. Единият е договорил уговорката, другият го е парафирал. Национално изменничество, което ще ни коства на страната ни директни загуби от 6,4 милиарда лв. на година. Свиване на износа и на Брутният вътрешен продукт с толкоз. 4 % спад на Брутният вътрешен продукт, съпоставим с резултата на КОВИД кризата; Превръщането на България от чист експортьор в чист вносител на сила. Недостиг на сила в пиковите интервали. Невъзможност да се пипнаха бизнеса при високи цени на силата. Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически прелом за четири региона, както и 1,9 милиарда лв. изхарчени за акумулатори вместо за надалеч по-ефективни други възможности. Още толкоз след 6-7 години за преработването им; също и згуба на най-малко 1,0 милиарда лв. от закъснение на Плана за възобновяване и резистентност, поради прокарването на лобисткия план за батериите ", сподели Теменужка Петкова.

 

" Това са корупционни схеми с Джемкорп, и в случай че не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков единствено ги е парафирал, действително Асен Василев ги е договарял ", разяснява Бойко Борисов.

 

" Асен Василев в действителност е бил министър председателят. Те поради това желаят в този момент зад акад. Денков да се скрият като министри. Вие представяте ли си, ние на 12-тата година казахме, че можем да мислим за различен министър председател. Те на 6-я месец не могат да излязат, и Кирил, и Асен, с физиономиите си и да кажат: " Ние желаеме да поемем отговорността ". А пред тях би трябвало да застане Денков, зам.-министър по наше време, с цел да станат те отново министри и Асен Василев еднолично да ръководи ", съобщи Борисов.

 

" Има нарушавания на законодателството. Аз си припомням, че нашия парламент одобри решение за задължаване на Министерски съвет за предприемане на всички нужни ограничения за недопускане в дълготраен проект прекратяването на действието на централите в Маришкия басейн. Кой си разреши да наруши решение на Народното събрание?! Конституцията нарушават непрестанно, но в този момент нарушават решение на Народното събрание. Този, който нарушава този закон, е Асен Василев ", това сподели на брифинг водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

" За времето до момента в който Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, като се изключи че са внедрили Джемкорп на всички места, са нанесли вреди по този начин, както не могат да бъдат възобновени ", добави Борисов. " За на следващия ден желая да бъде направена таблица какъв брой милиарда лв. са излезли от джоба на българина поради горивата по времето на държавното управление на " Промяната ", заръча още водачът на ГЕРБ.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР