Тази новогодишна гала вечер вече почти е традиция за трупата.

...
Тази новогодишна гала вечер вече почти е традиция за трупата.
Коментари Харесай

Балет „Арабеск“ с празнична гала вечер

„ Тази новогодишна церемония вечер към този момент съвсем е традиция за трупата. От няколко години ние представяме на коледно-новогодишните празници пред нашата аудитория специфична стратегия. Някой път това е концертна стратегия, а тази година сме избрали да представим „ Кармина Бурана “ и „ Болеро “. Това съобщи пред БГНЕС Боряна Сечанова, която е хореограф на „ Кармина Бурана “.

Новогодишната церемония вечер на балет " Арабеск " е през днешния ден и ще бъдат показани " Кармина Бурана " и „ Болеро “ в Музикалния спектакъл.

Това са два от нашите най-емблематични спектакли на трупата. На „ Кармина Бурана “ премиерата беше 2004 година Това е третата режисура за балет „ Арабеск “. Преди това има още 2 постановки, само че те са доста по-различни. А „ Болеро “ е в златния списък на балет „ Арабеск “ – един превъзходен театър на Маргарита Арнаудова, отпреди 30 години, само че той постоянно зарежда публиката с доста страст и празнично въодушевление “, акцентира Сечанова.

Тя добави, че превъзходната хореография на Маргарита Арнаудова е главната причина за триумфа на спектакъла и е чест за няколко генерации танцьори да вземат участие в него. По думите й всяко потомство сякаш способства с нова интерпретация, заради което спектакълът наподобява постоянно жив и актуален.

„ Кармина Бурана “ към този момент 20 години се показва на публиката. Специалното за довечера е, че още веднъж имат дебют. В ролята на Фортуна ще забележим превъзходната балерина на балет „ Арабеск “ Константина Ханджиева. Тя е към този момент четвърто потомство танцьор, който влиза в тази роля. Много вълнуващо ще бъде нейното показване. В останалите основни функции ще забележим Даниела Иванова, Васил Типчиков и други Очакваме с неспокойствие срещата ни с публиката довечера. Имахме една много сериозна и неприятна година с не толкоз многочислени срещи с публиката, със срещи с тази подла болест. За танцьорите това беше едно огромно тестване, тъй като огромна част от тях минаха през заболяването, мъчно се възвръщат, само че всичко това към този момент е останало в предишното и довечера желаеме в действителност да зарадваме публиката с този театър “, посочи още тя.

Сечанова означи, че балет „ Арабеск “ ще продължи новогодишните празници с един специфичен празничен театър „ Лешникотрошачката “, който ще се организира на 9 януари. С него ще бъде приключен цикълът от коледно-новогодишни спектакли.

„ Радвам се, че в действителност имаме аудитория, която е зажадняла да излезе, да се отпусне, да преживее една друга страст, тъй като, несъмнено, пред тв приемника и пред компютъра е друго. Много е значимо да преминем през това тестване със здрав разсъдък, да се имунизираме и да се почувстваме част от една общественост, добре осведомена, умна и оттова нататък ние би трябвало да създадем каквото би трябвало, с цел да посрещнем Новата година с високо вдигната глава “, добави хореографът.

Тя посочи също по този начин, че в трупата се стремят да има доста разнороден репертоар.

„ Имаме доста спектакли в по-модерен жанр, тъй като „ Арабеск “ е натрупа за актуален танц. Но имаме и спектакли, които са неокласика, тъй като те са основани на първо място на класическа основа, създадена с по-съвременна танцова техника. Специално за „ Кармина Бурана “ мога да кажа, че отличителното за нея е превъзходната музика на Карл Орф. Смисълът и посланието на този театър е, че колелото на Фортуна се върти и че един път ние сме на върха, един път сме изпод. И че ориста не всеки път се дефинира от нашите стремежи и от нашата подготовка. Много постоянно на нас ни се случват неща, за които ние не сме готови и не желаем да се случат, само че все пак би трябвало да посрещнем всичко това, което ни е предопределено и да не се оставим на течението, а в действителност да се борим за нашето благополучие “, означи още Сечанова.

Хореографът добави, че текстовете, по които е направена „ Кармина Бурана “, са немски средновековни текстове, които сякаш всяко потомство преоткрива. Според нея те са толкоз настоящи и модерни, че това е в действителност един театър, който всякога те връща обратно, само че сякаш по една серпантина.

„ Гледайки „ Кармина “ и слушайки музиката на Карл Орф, ти разбираш, че си част от една галактика, която не стартира с теб. Ти си една дребна частица, която някъде по тази серпантина би трябвало да извърви и своя път. Точно с това се отличава „ Кармина “. Има една метафизика в този театър. Докато „ Болеро “ аз го назовавам чиста страст. Музиката на Морис Равел е изумителна. Хореографията на Маргарита Арнаудова се отличава освен с благозвучност, само че и с една филигранна непорочност. Това е един нефабулен театър, който те раздрусва с жизнеспособност, с това, че те придвижва през унилите ти моменти и ти носи доста усмивка и една доброта. Великолепното осъществяване на артистите, превъзходното предпазване на хореографията, всичко това способства за уникалността на спектакъла “, безапелационна бе тя.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР