Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на

...
Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на
Коментари Харесай

Журналист: Сценарият предсрочни избори е доста реалистичен

 Тази нощ Централната изборна комисия одобри с решение разпределението на мандатите сред шестте политически обединения, които влизат в идващото национално заседание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, " ИТН " – 51, Българска социалистическа партия – 43, Движение за права и свободи – 30, " Демократична България " – 27, " Изправи се! Мутри вън! " – 14. Избирателната интензивност е 50,61 на 100, сочат окончателните резултати, оповестени от ЦИК.

Седмицата след изборите – лидерски изявления и мнения – разбор в " Нашият ден " прави журналистът Петко Георгиев:

" Високата поддръжка за Слави Трифонов не е изненада. Малко късно – и социолозите, и коментаторите започнаха да обръщат съществено внимание на Слави Трифонов. Това идва от изненадващия за мнозина висок негов резултат. Не че съм оракул, само че аз постоянно съм твърдял, че за Слави Трифонов  ще гласоподават доста повече хора, в сравнение с излизат в социологията, просто защото социологическите организации (не единствено у нас) изпитват съществени компликации да доближат до този електорат, който поддържа Слави Трифонов – младежи с разнообразни политически убеждения от разнообразни обществени сфери. Ако новоизбраното Народно заседание не успее да направи държавно управление, на едни последващи избори Слави ще вземе още повече. 

Не съм склонен с това, че той няма идеология – в противен случай, Слави Трифонов има много ясна идеология. Той стъпва на опорните точки от референдума, който организира преди няколко години, също така има една много ясна и сериозна позиция по отношение на положението на българското общество, която се споделя от голяма част от българите, без значение от това дали те харесват чалга или джаз. Само че Слави Трифонов сега ще бъде в една извънредно комплицирана позиция. Той не може да сформира независимо болшинство, с цел да направи държавно управление. И в случай че предложи кабинет, съставянето ще зависи от фактори, които са отвън него. Може да се контракти и да събере 100-тина депутати, само че да бъде подсилен в пленарна зала от ГЕРБ или от Движение за права и свободи, или от Българска социалистическа партия, би означавало да се трансформира в техен пленник. "  

Според Петко Георгиев сюжетът " предварителни избори " е много реален.

" Доста от главните играчи от новата настройка биха имали полза. Смятам, че биха имали полза и огромна част от гласоподавателите. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР