Тази неделна сутрин осъмна много по-рано от обичайното. Точно в

...
Тази неделна сутрин осъмна много по-рано от обичайното. Точно в
Коментари Харесай

Разтресе ни! Какво още може да понесе Загреб?

Тази неделна заран осъмна доста по-рано от нормалното. Точно в 6:24 сутринта градът бе разтърсен от силен трус, който ни накара да излезем в студената заран голи и боси, прегърнали децата и взели всичко, което се сетим - паспорти, ключове на колата и някое и друго одеяло. Земетресението със мощ 5,4 по Рихтер разлюля града, като провокира блъсканица по улиците на хърватската столица, която е отдалечена само 7 километра от епицентъра.

На нашата улица всички се втурнаха отвън домовете си полузаспали и пребледнели от нерешителност. Всеки се опитваше да бъде от помощ на другия, хората умираха от боязън, само че намираха по една добра дума, с цел да си вдъхват взаимно кураж. Малката ми щерка беше уверена, че дядо Боже се е ядосал, тропнал е с крайник и по тази причина се е случило това. 

Следващият трус беше към половин час по-късно, като той още повече ускори паниките ни, защото не се усещаше да е доста по-слаб от предходния. Но всичко свърши... Остана нечовешката отмалялост, откакто адреналинът падна. И последствията ... 



Агитката на локалната футболна горделивост " Динамо Загреб " беше измежду героите на града като помогна за евакуацията на бебета в кувьози от една от градските лечебни заведения, която съществено пострада от земетресението. Родилки с бебета на ръце и дами в напреднала бременност също излязоха на улицата в суматоха – коя както може, като доста от тях бяха не запомнили за страха от вируса.

Стихията унищожи доста от постройките в историческия център на града, емблематичната катедрала Каптол остана без един от двата си купола, а споделят, че и вредите във вътрешността ѝ са огромни. Навсякъде има счупени стъкла, тухли и керемиди, а съвсем всяко домакинство е заето с разчистване на унищожената покъщнина.

Улиците на града са осеяни с отломки и електричеството беше прекратено в доста региони на града. Пропуканите стени на жилищните сгради не са най-големият мотив за паника, така като на места имаше дори заклещени и ранени хора. Повечето магазини за хранителни артикули (които са и единствените, на които е разрешено да работят в следствие от наложените изключителни ограничения против пандемията на коронавирус) затвориха заради нанесените вреди.



Хората, изключително в центъра, където главното строителство е остаряло, стояха часове пред домовете си, доста от които към този момент не са годни за обитаване. Фасадите на емблематични за Загреб здания са разрушени, а много автомобили останаха смачкани под тежестта на руините. Имаше, несъмнено, голяма суматоха, само че доста бързо хората си дадоха сметка, че това е по-малкото зло. Защото все пак  оцеляхме. 

Загреб ще преживее и това. За да стане още по-силен. И по-красив. Защото той не знае боязън – мина през война, бори се с пандемия, ще се пребори и с вредите от земетресението. 

 
Рим: възвишен, уединен и още по-красив

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР