Тази картина е една от най-известните в света. За повечето

...
Тази картина е една от най-известните в света. За повечето
Коментари Харесай

Казимир Малевич – вечната загадка на черния квадрат

Тази картина е една от най-известните в света. За множеството фенове на изкуството името на Казимир Малевич вечно е обвързвано с „ Черния квадрат “ – картината му от 1913 година, с която той слага въпроси, на които още никой не е дал отговор. Дали черният квадрат е знакът на галактическата гибел. Дали това е жест на коренно отказване на всяка форма и смисъл. Дари в този завършек на познатото изкуство се крие ново начало, отвън всяка форма на външния свят, цялостно с безкрайни благоприятни условия. Самият Малевич назовава своя черен квадрат „ нулевата форма “ в изкуството.

Не е инцидентно, че в годината на Русия във Англия, Тейт Модерн избира точно Малевич като знаков съветски художник и прави най-голямата му ретроспектива от съвсем 30 години насам. Между 16-ти юли и 26-ти октомври в 12 зали на музея ще бъдат изложени над 200 картини и рисунки на Малевич, а също по този начин керамика и статуи. Този изчерпателен взор върху творбите на художника е вероятен с помощта на музеи от Амстердам, Солун – (колекцията Костаки за която сме писали), Петербург, Ню Йорк и Париж – всички те са дали експонати от сбирките си.Преди съвсем 100 години, през 1915 година, в Петроград, се организира изложбата на съветските футуристи “0,10 “, на която Малевич показва за първи път картини в измисления от него жанр „ суперматизъм “. Много огромна част от картините от тази галерия са изгубени вечно – руската власт не е благосклонна към модерното изкуство. Тейт Модерн показва всички съхранени картини от тази галерия, на нея е отдадена специфична зала.

Но суперматизмът е единствено едната страна от гения на Малевич. Творчеството му обгръща произведения, повлияни от най-различни течения в изкуството. Не дребна част – от съветските икони. От тях Малевич се учи да поставя боята безпрепятствено и бед следи от мазките на четката, да рисува огромни, празни цветни пространства в бяло, алено и златно.[[gallery]]За разлика от доста свои сътрудници, след революцията Малевич не емигрира, а избира да остане в Русия и да рисува там. Той преподава в „ Народното художествено учебно заведение “ във Витебск, ръководено от Шагал. Живеейки във Витебск, Малевич даже замисля план от картини, които да бъдат изложени по улиците на града и да са налични за всички.

В последна сметка руската власт не разрешава на художника да работи и той умира в недружелюбност. Картините му за благополучие имат по-добра орис.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР