Тази история се разказва по много начини, в които местата,

...
Тази история се разказва по много начини, в които местата,
Коментари Харесай

Мит или истина: Германците построяват дървено летище, британците го бомбардират с дървена бомба

Тази история се споделя по доста способи, в които местата, където е било летището и по какъв начин тъкмо е бомбардирано, са разнообразни, само че в основите си е следната:

Може ли тази история да е истина? Използването на летища-примамки и други изкуствени уреди по време на Втората международна война въобще не е рядко.

И двете страни се пробват да се заблудят една друга и няма подозрение, че германците построяват дървени самолети, а от време на време и приключени летища, с цел да държат съдружниците надалеч от действителните си летища. Те също по този начин рисуват вреди от бомби върху същинските летища, с цел да наподобяват неизползваеми и да отклонят съюзниците от възможни същински бомбардировки.

Надуваем танк от интервенция „ Фортитюд “

Операция „ Фортитюд “ е една сходна интервенцията на Съюзниците (може би най-популярната от този вид), която има за цел да заблуди германците, че огромното навлизане ще се случи в Па дьо Кале, а не в Нормандия. Създадена е цяла подправена армейска група под управлението на Джордж С. Патън-младши, цялостна с подправени самолети, танкове, оръдия и кораби.

И въпреки всичко има доста аспекти на историята с дървеното летище, които я карат да наподобява повече като мит, в сравнение с като действителност:

Точно както има стратегическа стойност да заблудиш врага си, има и стратегическа стойност да позволиш на врага си да продължи да има вяра, че те е измамил, даже откакто си прозрял проектите му. Това е прекомерно доста преимущество, че да се прахоса, единствено с цел да се подиграете на противника…

Стандартната история (по -специално версията, представена нагоре в текста, която казва, че е употребен един аероплан и е пусната една бомба) е изпълнена с благоприятни условия за неуспех, които елементарно биха могли да я създадат безсмислена. Ами в случай че германците не видят „ бомбата “ да пада от самолета? Ами в случай че са я видели да пада, само че не са знаели какво е, и тя се счупи на неразпознаваеми части, когато удари земята? Ами в случай че падне отвън задачата и германците в никакъв случай не я намерят? (И за какво не се изпрати някой да снима събитието, като по този метод доста увеличи неговата пропагандна стойност?)

Германците употребяват доста същински зенитни оръдия към подправените си летища и в случай че съюзниците тръгнат да бомбардират някое от подправените летища, те ще бъдат посрещнати с същински зенитен огън. Ако няма зенитни оръдия към подправеното летище, съдружниците бързо биха предположили, че става нещо подозрително.

Бихте ли рискували един или повече от хората си да хвърлят дървена бомба на летище единствено за подигравката? Като се има поради фактът, че продължителността на живота на един водач (на бомбардировач) не е толкоз висока, е доста подозрително да се откри някой, който да рискува да хвърли бомбата.

Въпреки това по тази тематика е написана книга. Френският създател Пиер-Антоан Курабле и неговият белгийски сътрудник Жан Деваерхайд влагат информацията от съществено изследване на тази 7-десетилетната легенда за съюзническите екипажи на бомбардировачи, които удрят подправени немски летища с подправени английски бомби. Според Vintage Wings of Canada през 2009 година Курабле публикува своята книга, която, съгласно този публицист, най-сетне потвърждава с безусловно задълбочени проучвания и разкази на очевидци, че тази атака с дървени бомби по дървени летища в действителност в действителност се е случила… и то доста пъти. Година по-късно се появява и дългогодишният бележит очевидец на тезата на Курабле, водач на Луфтвафе на име Оберстлейтнер Вернер Тил, който е сниман на видео да удостоверява историята за шегата на съюзническите военновъздушни сили.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР