Тази година в Павел баня ще заработят двата най-големи хотела

...
Коментари Харесай

Новите хотели гиганти на Павел баня

Тази година в Павел баня ще проработят двата най-големи хотела след държавния балнеосанаториум Те ще са петзвезни, на две локални групи, и ще удвоят леглата във високия сегмент Инвестициите в нови спа обекти все по-често са отвън огромните курорти
Около 3% от Брутният вътрешен продукт " създава " здравният туризъм съгласно разбор на туристическото министерство, като върхът надали е изкачен. Базата е нова: цели 96% от спа центровете и уреди в страната са строени или главно обновявани след 2000 година, се показва в същия документ. Видим е ползата и на вложителите, и то с фокус във високия сегмент. А особеното през последните години е, че географията се уголемява и спа хотелите все по-често стартират да " излизат " от най-популярните курорти.

Пример е старозагорската община Павел баня. До края на годината в нея ще отворят два петзвездни хотела, вложители в които са най-големият локален хотелиер и районна строителна група. Те ще удвоят потенциала на висококатегорийната база в курорта, а дружно с други нови планове в региона ще се усили наличието на Розовата котловина на балнео картата.
Новите водачи
Намиращата се сред Карлово и Казанлък Павел баня е оповестена за балнеокурорт от национално значение още през 70-те години и се счита за водач при лекуването на травматични и ортопедични болести. Очевидно до момента това не е било задоволителен тласък за по-големи вложения. В последните десетилетия туристическият бизнес на града се върти главно към държавния балнеосанаториум, който е и един от огромните в страната, работещи с финансиране по стратегии на Национален осигурителен институт, и включва цяла екосистема от къщи и стаи за посетители. Така отвън държавната станция с над 500 кревати и " соц условия ", в Павел баня има единствено още два по-големи обекта: петзвездният хотел " Дианамар " със 158 кревати и четиризвездният " Севтополис " със 128 (виж таблицата в края на текста). Те дружно с много по-малкия по потенциал хотел " Маркони " са на процедура и единствените висококатегорийни.

Тази картина ще се промени още през тази година. На фона на историческата рецесия в туризма в Павел баня се строят два хотела, които ще бъдат най-големите след държавната станция. Става въпрос за петзвездните " Гранд хотел княз Павел " и " Гранд ризорт Павел баня ", които ще прибавят близо 700 нови кревати в курорта.

На по-напреднал стадий е построяването на " Гранд хотел княз Павел ", който се чака да отвори през юни или юли. Инвеститор в него е най-големият хотелиер в града Събин Събчев, който посредством сдруженията " М Ди Си " и " Медицински център Авицена Маркони " с общи доходи 9.3 млн. лева държи хотелите " Дианамар " и " Маркони ", както и балнеоцентър и огромен ресторант. Сега новият хотел ще бъде със 113 стаи и с сред 250 и 300 кревати, заяви Петя Събчева от управата на хотела. Предвижда се в него да бъдат построени огромни басейни с минерална вода - вътрешен и външен, както и спа център и конферентни зали и заведения. Хотелът ще разполага и с прилежащи паркови зони. " Общата инвестиция ще бъде към 10 млн. лева ", сподели още Събчева.
Фотограф: "Гранд хотел княз Павел " Капитал - брой 15
Всъщност планът " Княз Павел " има десетилетна история. Първоначално той е трябвало да бъде почивна станция на тогавашната организация " Пътно строителство ", само че не е построен. След това е платен от бургаската строителна група " Понс холдинг " на близкия до Българска социалистическа партия Милко Милков, която управляваше и хотелска верига, само че също не е завършен. А откакто през 2017 година станаха забележими, планът в Павел баня стартира да се продава от правосъдни реализатори поради задължения. Така в последна сметка през есента на 2019 година той е платен от Събчев посредством сдружението " М Ди Си ", само че е променен по отношение на първичните проекти. В доклада на компанията новата облага прибавя 5 млн. лева към актива, отговорностите към банки порастват с над 4 млн. лева до общо 7.9 млн. лева към края на 2019 година, като обслужваща банка е " Интернешънъл Асет ".

Според Петя Събчева 90% от туристите в Павел баня идват за лекуване и по тази причина фокусът на новия хотел ще бъде главно българския пазар. Това ще е приоритет и за втория нов обект, само че след това ще опитат да имат и туристи от Балканите, Западна Европа, Русия и Азия. Планът е " Гранд ризорт Павел баня " да проработи в края на годината. И той ще е петзвезден с потенциал от към 400 кревати.

Инвеститор в него е локалната група " Бригада " на Николай Христов. Строителната компания има два бетонни центъра в района и доставя инертни материали. Занимава се още и със снегопочистване на пътища. За 2019 година " Бригада " има доходи 9 млн. лева и облага 2.3 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР