Тази година в Добричка област рентите ще бъдат по-ниски от

...
Тази година в Добричка област рентите ще бъдат по-ниски от
Коментари Харесай

Зърнопроизводители в Добричко: Рентите тази година ще са по-ниски

Тази година в Добричка област рентите ще бъдат по-ниски от миналогодишните.

„ Рентите са производни на създадената продукция. За огромно страдание тази година в Добричка област те няма да бъдат това, което бяха предходната година “, съобщи Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. През м.г. рентите бяха от 100 до 150 лева на дка. „ Земеделските стопани, които имат контракти с закрепена сума за размера на рентите, са длъжни да ги изпълнят и това също ще влезе в графата на загубите ”, учочни Жекова и добави, че за бранш „ Земеделие ” годината е извънредно сложна.

„ Цената на пшеницата сега е към 390-400 лв. за звук, а стартирахме новата годишна продукция на към 440 лева./тон. Предвид добивите ни – приблизително 560 кг./дка, сме обезпокоени във връзка с приходите. Слънчогледът досега се търгуваше на към 750 лева./тон. От вторник се появи информация за цена от 600 лева./тон. При рандеман от 200 кг./дка, което сега е високо за региона, приказваме за доход от 120 лв.. Как да приказваме за ренти? Разходите ни за произвеждане все още, без да вземем поради рентите, са 100-120 лева на дка. Торовете бяха доста скъпи, също така горива, семена – разноските за зърнопроизводство са безумно огромни “, разяснява Жекова. Около 220 лева на декар е приходът за земеделските стопани от пшеницата, съгласно цената й към сегашния миг. Разходът за производството й без ренти е сред 180 и 220 лева според от употребяваната технология. „ Тоест все още сме нула на нула, само че сега, в който стартираме да изплащаме рентите, ще сме на загуба “, уточни Жекова.

По думите й картината на жътвата на слънчогледа в област Добрич е шарена поради високите температури, неналичието на влага в почвата и сухия вятър. Има земеделци с добиви от 25 кг./дка, има такива с по 80, 150, 200 кг./дка, при междинен рандеман в други години от 300 кг./дка. Още не е почнало прибирането на царевицата. Жътвата на ранните хибриди ще стартира след към 10 дни. И при тази просвета земеделците нямат огромни упования, добивът ще бъде доста по-нисък от предходната година. Ще бъде достижение междинен рандеман от 400 кг./дка, при над 700 кг. през 2022 година В емблематичен за Добруджа район, какъвто е Генерал Тошево, силажират царевица, земеделци влизат с дисковите брани и няма въобще какво да жънат, уточни още Жекова

„ В сеитбената акция на есенниците ще влезем доста мъчно. Пробвали сме на няколко пъти да създадем предсеитбена подготовка за пшеница, само че това все още е невероятно поради сухата почва. Влага липсва в почвата на дълбочина до 50 см. Надяваме се да паднат температурите и да има превалявания, които да разрешат да проведем сеитбата. Още е рано да се тормозим за това, само че по този начин или другояче сега не можем да вършим съответни обработки на почвата “, сподели Жекова.

Тя напомни, че възбраната за импорт на украинско зърно изтича на 15 септември, само че министърът на земеделието Кирил Вътев неотдавна е възобновил мнението на страната, подкрепяно от българските зърнопроизводители, че тази възбрана би трябвало да бъде удължена най-малко до края на годината.„ Всички производители продължаваме да отстояваме тезата, че вносът ще унищожи българския пазар, респективно, полския, румънския, унгарския. Ако това не се одобри от Европейска комисия, към този момент ще бъде политическо решение на страната. Знаете, че първата възбрана беше издадена от служебния кабинет, тъй че се надяваме нашето държавно управление в този момент да застане зад родното произвеждане. Министър Вътев неведнъж съобщи, че поддържа сектора и твърдо стои зад него “ “, посочи Радостина Жекова.Тя добави, че е сюрпризирана от изказванията на преработвателите на слънчоглед, че не им доближава суровина за произвеждане на олио и са срещу възбраната за импорт на зърно. Жекова акцентира, че в България имаше временен излишък близо 400 000 тона и има налични количества в складовете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР