Тази година се очаква много добра реколта от грозде, каза

...
Тази година се очаква много добра реколта от грозде, каза
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Тази година се очаква много добра реколта от грозде

Тази година се чака доста добра годишна продукция от грозде, сподели през днешния ден министърът на земеделието и храните Румен Порожанов Румен Порожанов е министър на земеделието, храните и горите. Роден е на... към профила откакто даде начало на акцията по прибиране на реколтата в масивите на винарска маза край пазарджишкото село Черногорово.


Министърът поздрави винопроизводителите и служащите като им пожела здраве и благодат. Той уточни, че лозовите масиви в страната са на повърхност от 660 хиляди декара. Пред публицисти министърът посочи, че се чака да бъдат прибрани над 350 хиляди тона грозде, като към 200 хиляди тона от тях ще бъдат модифицирани за вино. Очаква се тази година да бъдат създадени сред 140 и 150 милиона литра българско вино, добави Порожанов.

Като проблем пред винопроизводителите министърът уточни засушаването, което постанова внедряването на системи за капково напояване в масивите. Затова съгласно него притежателите на винарски мазета би трябвало да употребяват опциите на европейските стратегии. До 2024 година програмата за преструктуриране на лозовия бранш ще работи с годишни бюджети за България в размер на повече от 50 милиона лв., посочи министърът.

Румен Порожанов сподели още, че за предходната година 62 милиона литра български виновност са осъществени на непознати пазари. Той означи, че производителите откликват на новите трендове и от ден на ден се създават купажни виновност с доста положително качество като се употребяват и непознати, най-много френски сортове грозде, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР