Тази година се навършват 100 години от рождението на знаменития

...
Тази година се навършват 100 години от рождението на знаменития
Коментари Харесай

Бургас ще отбележи 100 години от рождението на композитора Лазар Николов

Тази година се навършват 100 години от рождението на популярния бургаски композитор Лазар Николов.

Родният Бургас ще отдаде заслужена респект към маестрото с два концерта и премиера на книга. Фестивалът, отдаден на вековния празник, се провежда с поддръжката на Община Бургас по Фонд „ Култура ”.

На 11 ноември / петък / ще бъде показана книгата на Лазар Николов „ Разказ за претърпяното. Биографични бележки и размишления “. Специален посетител на срещата, която ще се организира в Центъра за модерно изкуство и библиотека от 18.00 часа, ще бъде проф. Юлиан Куюмджиев – едно от дребното имена, които оказват помощ да се докоснем до творчеството на огромния композитор.

Фестивалът продължава на 12 ноември / събота / с концерт в Културен дом НХК от 18 часа. Тогава ще прозвучат два от струнните квартета на композитора – струнен квартет N 1 „ Виртуозни игри “, и струнен квартет N3 в осъществяване на Класик Арт. Класик Арт е състав от блестящи солисти на Софийската филхармония. Съставът интригува с представянето на истински, виртуозни и не постоянно изпълнявани творби на своите концерти, както и творби от разнообразни столетия – от Моцарт до Лазар Николов.

Музикалната общност и гостите на града ще имат опция да се срещнат с още от творчеството на Лазар Николов на 14 ноември /понеделник /. Тогава още веднъж в Културен дом НХК от 18 часа публиката ще има опция да се наслаждения на „ Соната за пиано N2 “, „ Сонатата за флейта “, „ Соната за цигулка “, както три вокални песни и творбата Le Requiem за сопран, цигулка и пиано. Изпълненията ще бъдат направени от проф. Георги Спасов – флейта, Мила Михова – пиано, младата и обещаваща пианистка и тазгодишна носителка на премията „ Кристална лира “ на Съюза на музикалните и танцовите дейци – Зорница Иларионова – цигулка; Силвана Пръвчева – сопран, солистка на Софийска опера и балет, и Татяна Божко – пиано.

„ Вярваме, че този фестивал е проводник на начинания, които сплотяват хората на изкуството, сплотяват минало и настояще и възпитават младежите в дух на последователност, дух на удостояване на огромните създатели на майка България. ”, споделят уредниците от Лятна академия на изкуствата.

Проф. Лазар Николов (1922 – 2005) е измежду пионерите на българския музикален авангард. Автор е на творби във всички музикални жанрове, изпълнявани от доста български и задгранични музиканти и сформира. Бил е професор в НМА – София, като и ръководител на Съюза на българските композитори. Носител е на медал „ Стара планина “ (1997 г.) и на огромната премия и златен орден за изцяло творчество и принос за развиването на актуалната музика от Международната академия на изкуствата в­ Париж (1992 г.). Почетен лекар е на АМПТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ в Пловдив (1997) и на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ в София (2002). Професор Лазар Николов е почетен жител на Бургас.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР