Тази година с навършват 220 години от рождението на френският

...
Тази година с навършват 220 години от рождението на френският
Коментари Харесай

220 години от рождението на Виктор Юго

Тази година с навършват 220 години от рождението на френският публицист, драматург и държавник Виктор Юго. Смятан за един от най-известните и значими френски писатели, дали отражение както върху литературния, по този начин и върху политическия живот на страната, той заема видно място в историята на френската литература през 19-и век, работи по обновлението на поезията и театъра. 

Първата му творба, която възпява сантименталния воин, е пиесата „ Ернани “. Трагедията споделя за персоналните мемоари на Юго, натрупал по време на честите си пътувания до Испания, разказани с огромно въображение. Още с слагането си за първи път на сцената, драмата провокира протест, тъй като споделя за спора сред испанския крал и благородника - бандит Ернани. Едни от най-известните му произведения са „ Парижката Света Богородица “ и „ Клетниците “. 

Освен литературни изяви, той има и политически речи в Камарата на лордовете, в Учредителното заседание и Законодателното заседание, по въпроси, засягащи смъртното наказване. Преди 144 години Виктор Юго произнася тирада пред Народното събрание на Франция по отношение на Априлското въстание. 

Тези и други обстоятелства от живота му разяснява литературоведът доцент Йордан Ефтимов:

 „ Виктор Юго стъпва на литературната сцена едвам 19-годишен със стихосбирката „ Оди “, на 27 години към този момент е създател на огромен разказ и на пиеси, към 30-ата си година е доста деен държавник и политик. Оказва огромна поддръжка на поляците, малко на брой в България си показват какво се случва тогава, когато България е под турско иго, поляците са разграничени сред Прусия, Австро-Унгария и Русия и нямат лична страна много време, претърпяват го като иго. Юго поддържа Познанското въстание, кърваво потушено от Прусия, и опита на Краков да извоюва самостоятелност. Подкрепя и придвижването на Гарибалди, даже и със събиране на пари. Изказва се и за потушаването на Априлското въстание. Истината е, че западноевропейците считат, че българския е акцент на сръбски език. Когато написа във вестник „ Рапел “, разяснявайки потушаването на въстанието на България, написа една основна фраза: „ Цивилизацията е в народите, варварството е в държавните управления. “

Талантът на Юго е видян от крал Луи XVIII. Юго способства за обновлението на поезията и театъра по времето на Романтизма през XIX в. От поетическа позиция и похватите, които употребява, Юго е модернист – употребява освен класическото римуване на двустишия, само че се пробва да употребява и по-сложни.

Чуйте повече детайлности от звуковия файл.

Снимки – 81sou.org и БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР