Тази година най-мащабният Литературен фестивал у нас – Пловдив чете“

...
Тази година най-мащабният Литературен фестивал у нас – Пловдив чете“
Коментари Харесай

Поетесата Аксиния Михайлова с Орфеев венец


Тази година най-мащабният Литературен фестивал у нас – „ Пловдив чете “ отбелязва 20-та си годишнина. Той бе открит публично нощес на античната сцена на Античния спектакъл. Традиционно това се случва с връчване на две влиятелни награди – Орфеев венец ” за високи достижения в актуалната лирика и „ Златна четка ” за най-хубаво художествено оформление на книга, приветствия от уредниците и концерт-подарък за пловдивчани и посетители на града с вход свободен.

Водещ на откриващото събитие бе журналистът и филолог  Даниел Ненчев, прочут на публиката водещ, сценарист, редактор и създател за медии като Bulgaria ON AIR, Българска национална телевизия, bTV, БНР, Дарик радио, Капитал, Дневник и други Първото одобрение към публиката насочи Божана Апостолова – дълготраен уредник и подстрекател на  „ Пловдив чете “, притежател и шеф на издателство „ Жанет 45 “.

„ Щом вие сте тук, значи всичко е наред. Всяка година се вълнувам и надявам, че Античният спектакъл ще е цялостен, тъй като създателите го заслужават. Благодаря ви, че сте тук, в сърцето ми сте. Когато започнахме да вършим „ Пловдив чете ”, задачата беше една – мисълта, че бездуховното общество не е общество и че бездуховен Пловдив не може да има ”, сподели Божана Апостолова, която изненадващо предложения на сцената един от главните „ виновници ” фестивалът да се случва дълги години, кондензиран с толкоз доста събития – Гери Георгиева от „ Жанет 45 ”. „ Малката Гери “, както всички я назовават,  получи букет от Божана и още един от доброволците, които оказват помощ на събитието.

Тази година премията „ Орфеев венец ” за високи достижения в актуалната лирика бе връчена на поетесата Аксиния Михайлова. Тя я получи  от Кмета Здравко Димитров.

„ За 20-ти път се събираме на „ Пловдив чете “, а в днешните времена това е изключително значимо – най-много за младите, които са вперили взор в телефоните, компютрите, таблетите. Разбира се, човечеството върви напред, само че дано да не забравяме началото.  Тук в Пловдив се е случило първото честване на светите братя Кирил и Методий, тук е основано първото издателство в България на Христо.Г.Данов. Днес се гордеем, че сме столица на книгата, с изключение на Европейска столица на културата и Най-добра европейска дестинация 2022. Пожелавам този огън в никакъв случай да не изгасва. Община Пловдив е заставала постоянно зад този фестивал и ще продължава да го прави. Може постоянно да разчитате на нас “, сподели кметът Здравко Димитров.

„ Благословени сте, че живеете в подобен град. Вълнувам се. Тук с мен на Античния спектакъл са всички забележителни поети – носители на „ Орфеев венец ”. Те са камъните по трибуните, колоните. Те са амфитеатърът на българската лирика.  Вълнувам се, че и аз съм едно малко блокче в този амфитеатър. Венецът нормално е окичвал главите на мъже, само че „ Орфеев венец ” прави това знамение да е и на женска глава. Тази премия не е за мен, тя е за моите книги ”, сподели Аксиния Михайлова.

Призът „ Златна четка ” за най-хубаво художествено оформление на книга бе връчен от заместител –министъра на културата Юрий Вълковски. Негов притежател стана  Милена Вълнарова.

Финалът на формалната гала сложи издателят Манол Пейков. „ Преди хилядолетия тук в Пловдив, на тези скали са живели хора, доста преди Ромул и Рем да положат камъните на античния Рим. И по този начин без спиране са живели в съгласие. Пловдив е квинтесенцията на толерантността. Показахме съпричастност към украинците за това, което им се случва. Надявам се, че ще продължим да оказваме помощ “, прикани Манол Пейков.

След него на сцената излязоха музикантите от група P.I.F. и още с появяването си взривиха публиката на Античния спектакъл. В концерта „ Приказката “ участваха Иван Велков (китара), Мартин Профиров (барабани), Христо Михалков (бас китара), Владимир Михайлов (вокал), Ерсин Мустафов (вокал), Поли Герасимова (мултимедия).

„ Пловдив чете “ продължава до 19 юни с богата стратегия от литературни срещи с писатели, преводачи, четения, министър председатели на книги, полемики, изложения, концерти. 44 са участниците в пловдивската Алея на книгата, която е ситуирана на площад Централен, уредник е Асоциация „ Българска книга “. Литературният фестивал „ Пловдив чете “ се реализира с поддръжката на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Цялата стратегия на „ Пловдив чете “ може да откриете на формалната страница на фестивала: https://plovdivchete.com/programata/
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР