Тази година декември ще започне с твърде динамично време. Причината

...
Тази година декември ще започне с твърде динамично време. Причината
Коментари Харесай

Ето какво ще е времето на Коледа и на Нова година според последните прогнози


Тази година декември ще стартира с прекомерно динамично време. Причината са няколко циклона и обвързваните с тях атмосферни фронтове, които ще минават през Балканския полуостров и ще оказват значително въздействие на времето и у нас, предвижда пред " Труд " дежурният синоптик на ТВ МЕТ Петър Янков.

През първите два дни над Източна България духаха мощни южни ветрове и там температурите доближиха стойности 15, 18 градуса.  Паднаха обилни валежни количества до 30 – 50 литра на квадратен метър, а тук-там основно в Родопите до 80-100. По високите елементи на планините валя сняг.

В неделя още веднъж ще превалява, само че ще имаме и краткотрайно скъсване на облаците.

Ще стартира намаляване на температурите, което ще продължи и в понеделник. Тогава по високите западни полета и тук-там в Северна България дъждът ще премине в сняг, само че преваляванията от запад на изток ще стопират. През интервала 5-ти – 7-ми декември времето ще бъде по-спокойно, само че студено. Тогава утринните температури ще са негативни до -7, – 10 градуса, а дневните ще се покачват до 1 -8 градуса.

Към 8-ми, 9-ти декември след малко стопляне, нов циклон ще донесе превалявания от дъжд, който ще премине в сняг.

Второто десетдневие ще стартира със студено време и мъгли в низините и с повече слънце и покачване на температурите в планините. Към 12-ти, 13-ти се чака нов развой с превалявания от дъжд и сняг. После следват няколко по-спокойни дни. В низините ще се образуват мъгли и там ще остане студено, а в по-високите места ще бъде слънчево и ще се затопли. Ще последват няколко мъгливи дни в низините и слънчеви в планините при започване на третото десетдневие.

Динамизиране на времето ще настъпи през последните дни на месеца, когато първо ще се затопли, а след това има възможност за захлаждане и снеговалежи.

Народна метеорология

На Игнажден гадаем за пролетта Според националните вярвания за метеорологията, излъчени от потомство на потомство доста сняг през декември дава обещание огромно изобилие.

Ако на Игнажден (20 декември) времето е ясно, през априлще е суша, а в случай че вали сняг, априлще е дъждовен ище бъде плодородно. Ако пък на Бъдни вечер 24 (декември) времето е хубаво, то през август ни чака суша, а в случай че на Коледа е доста студено, идната година ще има богата годишна продукция.

Температурна инверсия По-топло ще е по планините 21 декември е най-късият ден през годината – 9 часа и 2 минути.

Началото на астрономичната зима ще настъпи на 21 декември в 12, 44 часа, когато слънцето влиза в знака Козирог. Средно през повече от половината дни времето през декември се дефинира от антициклон.

Обикновено при такива ситуации в планинските региони е най-вече слънчево и относително топло, а в ниските места – мъгливо и по-студено. Често се случва температурите в планините да са по-високи в сравнение с в равнините. Явлението при което температурата се покачва с нарастване на надморската височина се назовава температурна инверсия. Имало е случаи, когато температурите по най-високите върхове са с 10,15 градуса по-високи в сравнение с в котловините полета ситуирани в подножието на планината./ Блиц

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР