Тази година „Да изчистим България” става част от най-голямата гражданска

...
Тази година „Да изчистим България” става част от най-голямата гражданска
Коментари Харесай

„Да изчистим България”: Защо едно момиче от Естония посвещава живота си на борбата с боклуците?

Тази година „ Да почистим България” става част от най-голямата гражданска самодейност за разчистване в света. На 15 септември ще изправим грешките на други хора дружно с милиони доброволци от 150 страни.

Защо едно момиче от Естония посвещава живота си на битката с боклуците?

Катрин Кург е родена в Талин, еколог по обучение. През 2013 година става част от огромното семейство на интернационалната гражданска организация „ Let`s do it”, правеща света едно по-добро място за живеене.

„ Всичко стартира още, когато бях дете. Израснах и играех измежду природата, бях в естетика с нея и живеех по доста естествен метод. Исках работата ми да бъде обвързвана с природата. Опазването на околната среда и ръководството на отпадъците беше най-правилното решение. Започнах работа в края на 2013 година като координатор за Египет, Камбоджа и Мароко. Нямах визия от тези страни, в никакъв случай не бях ходила там, само че ми хареса да споделям с хора от други култури и пристрастеността, с която те работят се трансформира в моето вдъхновение”, споделя тя.

Последната акция „ Да почистим България заедно” се трансформира в най-мащабната доброволческа самодейност у нас. В нея се включиха над 350 хиляди души. Битката със замърсяването продължава и в родната страна на Катрин.

„ Естония в действителност се промени. Там това не е просто ден за разчистване, а за деяние. Хората от общността разискват дружно със съседите си и с сътрудниците си по какъв начин да пребоядисат пейките или да изчистят плажа дружно. Всеки знае, че през първата седмица на май имаме ден, в който действаме. Например тази година включихме президента и премиера в събитието, които персонално звъняха на хората, които провеждат местни събития. Те бяха доста щастливи и изумени от това, че президентът персонално им е звъннал, с цел да ги попита какво са създали и по какъв начин е минало събитието”, споделя тя.

За осма поредна година ще се превърнем в един тим, с цел да живеем на по-чисто място. Според Катрин огромната смяна ще се случи, когато всеки ден всеки един от нас стартира да съблюдава няколко елементарни правила.

„ Има доста занимателни способи да го реализираме, да вземем за пример екологичните блогове са доста известни. Може също до момента в който тичаш да вземеш торба за отпадък дружно с теб или да вдигнеш няколко фаса, до момента в който разхождаш кучето си. Смятам също, че е доста значимо да не забравяме да споделяме за направеното положително в обществените мрежи, тъй като в никакъв случай не се знае по кое време нещо може да стане заразно и да накара хората да се променят”, споделя Катрин.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР