Тази година благотворителната инициатива Българската Коледа има за цел да

...
Тази година благотворителната инициатива Българската Коледа има за цел да
Коментари Харесай

Българската Коледа събира средства за робот за обучение в ходене на деца

Тази година благотворителната самодейност " Българската Коледа " има за цел да обезпечи високотехнологична инсталация за прецизна диагностика, лекуване и рехабилитация на деца. Сред нужните апарати е робот за образование в вървене, какъвто към момента няма в България. Той ще разреши доста деца да се лекуват у нас, а не в чужбина.

4-годишният Кольо е с детска церебрална парализа. Всеки месец пътува от Нова Загора със своята майка, с цел да направи идващите си стъпки с този робот.
Диляна Стайкова, майка на Кольо: Той има огромно предпочитание да идва на робота. Казва " Хайде, мамо, да вървим при Ели, да гледаме таблета, да вървя бързо. Детето ми има страховит резултат. Изправиха го на крайници.
Близо 700 деца годишно минават терапия в Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа. Тук е и последният платен робот със средства от " Българската Коледа ". Той е за наземно вървене.
Ваня Фердинандова, рехабилитатор, СБРДЦП " Света София ": Подобен вид апарати усъвършенстват походката, усъвършенстват равновесието, децата някак се отпускат, защото знаят, че няма да паднат.
Тази година " Българската Коледа " има за цел да обезпечи рехабилитационен робот за образование в вървене вид екзоскелетон. Той е от най-ново потомство и към момента няма подобен в България.
Доц. доктор Иван Чавдаров, шеф СБРДЦП " Света София ": Роботът, който желаеме съумява да провежда придвижванията в трите равнини на походка - глезенни, коленни и тазобедрени стави. И надлежно можем да го програмираме по какъв начин да създава походката на детето.
Новият уред коства близо 400 000 лв.. Процедурите с него ще се покриват от Здравната каса.
Вижте повече за акцията Българската Коледа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР