Тази година бе белязана от доста динамично развитие за разплащателната

...
Тази година бе белязана от доста динамично развитие за разплащателната
Коментари Харесай

Пет водещи тенденции в разплащателната индустрия през 2021 г.

Тази година бе белязана от много динамично развиване за разплащателната промишленост, която трябваше да се приспособява към новите провокации, произлизащи освен от непрестанно изменящите се потребителски нужни, само че и от пандемията от COVID-19. За да хвърли светлина върху бъдещето на промишлеността, основният изпълнителен шеф на ConnectPay Мариус Галдикас споделя своите визии за пет значими тенденции и решения, които ще излязат на напред във времето през 2021 година

1. Банкирането като услуга ще продължи да набира скорост

Банкирането като услуга, или BaaS (Banking-as-a-service), разрешава да се вграждат финансови услуги във всяка компания. Използването на BaaS дава опция да се концентрирайте върху продуктовите нововъведения, вместо върху развиването на инфраструктурата. Наричана още „ вградено финансиране “, услугата дава опция на всяка софтуерна компания да се трансформира във финтех компания в скъсен период от време.

„ Вграденото финансиране проправя пътя за основаване на финансови артикули, защото на фирмите не се постанова да стартират процеса от нулата – първо да изградят банкова инфраструктура и едвам тогава да се концентрират върху нововъведенията. За някои BaaS е единственият метод, по които те могат да стартират създаването на артикули, защото слагането на основите, които обичайно са нужни за това, изисква солидни вложения. И в двата случая банкирането като услуга разрешава пренасочването на повече запаси към продуктовите нововъведения “, изясни Галдикас.

„ Интересът към BaaS ще продължи да пораства, защото тази услуга може да даде на софтуерните компании доста преимущество пред техните съперници “, добави той.

2. Участниците на пазара ще търсят по-голяма регулация

Компаниите, опериращи в браншове, където регулацията е по-слаба, започнаха да молят към политиците за засилен контрол и надзор. Добър образец в това отношение е криптоиндустрията. Тя се надява на по-ясни и единни стандарти, които да оказват помощ за смекчаването на пазарната опозиция към криптовалутите.

„ Наличието на ясно избрана регулаторна рамка би помогнало на промишленостите, които сега се преглеждат като по-несигурни, да се нареждат като надеждни, а и да проправят пътя за по-силни партньорства с други участници на пазара. Това ще докара и до ограничение на асоциациите на тези промишлености с незаконния свят, успокоявайки актуалните и евентуалните клиенти “, разяснява Галдикас.

3. Зависимост от третите страни ще понижава

Изтичането на данни поради накърнимост на външен снабдител, изключително при няколко много известни случая, сложиха под въпрос надеждността на по този начин наречените трети снабдители на платежни услуги. Това окуражи доставчиците на платежни услуги да търсят решения, които да им цялостния надзор върху транзакциите – осъществяване на повече интервенции на вътрешно равнище и понижаване на зависимостта от медиатори.

„ Тези произшествия подтикнаха фирмите да преразгледат връзките си с третите страни. Създаването на функционални вътрешни решения дава по-голям надзор върху транзакциите и усилва общата сигурност на фондовете, защото понижава броя на страните, които вземат участие в процеса на заплащане “, сподели Галдикас.

4. Засилена приложимост на биометрични данни

Използването на биометрични данни за потвърждаване на самоличността на купувача и одобрение на транзакции са измежду бързо разрастващите се трендове на пазара, като упованията са те да продължат да се развиват с високо движение и през идната година.

„ За потребителите опцията да утвърждават покупка посредством лицево различаване или пръстов отпечатък разрешава да се избегне претоварването от пароли, защото всички платежни услуги, които те употребяват, могат да бъдат предпазени с една функционалност. Това прави и самият развой по-бърз. Освен това, биометричните данни обезпечават спомагателен пласт сигурност, защото те са по-трудни за възпроизвеждане от измамници “, разяснява Галдикас.

Скорошно изследване разкри, че 56% от купувачите биха предпочели да употребяват биометричен датчик на своята платежна карта вместо ПИН код.

5. Гъвкавостта в бранша ще нарасне

Тъй като потребителите не са сигурни какво крие бъдещето, пазарните участници вършат всичко по-силите си, с цел да оферират гъвкави решения, които да смекчат потребителските опасения, свързани с пандемията, и да отговорят по-добре на упованията им. Това накара водещи пазарни участници, като да вземем за пример PayPal и Chase, да навлязат на новия пазар „ купувай в този момент, плащай по-късно “, които разрешава на клиентите да изплащат покупки за избран интервал от време при нулева рента и закрепени месечни вноски.

Концепцията за еластичност включва освен опциите за отсрочено заплащане, само че и появяването на нови платежни платформи. Популярното информационно приложение WhatsApp да вземем за пример работи по платежна услуга в Индия, до момента в който Гугъл работи по Plex – мобилна банкова сметка, интегрирана в  GooglePay.

 „ Няма подозрение, че потребителските потребности непрекъснато се трансформират. Пандемията обаче оказа доста въздействие върху това кои аспекти от бизнеса са придобили по-голямо значение през последните месеци. Нарастването на известността на безкешовите заплащания докара до основаването на нови платежни платформи, до момента в който опасенията за бъдещите приходи проправиха пътя на модела на pay-by-month. Макар че се чака забележителна част от актуалната неустановеност да се придвижи и в идната година, това е единствено началото на новите решения, чието предопределение е да се приспособяват към изменящите се привички на потребителите “, сподели Галдикас.

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР