Тази година 86% от французите, които отиват на почивка, няма

...
Тази година 86% от французите, които отиват на почивка, няма
Коментари Харесай

Седем милиона французи без ваканция

Тази година 86% от французите, които отиват на отмора, няма да изоставен страната, в съпоставяне със 75% за предходната година. Професионалистите в туристическия бранш се притесняват от пагубен сезон.

Нищо не става както нормално това лято. Никога незнайните не са били толкоз доста. Седем милиона французи в навечерието на отпуските към момента не знаят дали ще заминат някъде. “Това е два пъти повече от междинното за последните четири години”, споделя Дидие Арино, общоприет шеф на Protourisme. 86% от тези, които ще почиват, ще останат във Франция, в съпоставяне със 75% предходната година, а 54% ще останат в района, спрямо 40% през предходната година.

Докато пандемията на ковид продължава да бушува, елементи от Португалия и Испания връщат рестриктивните ограничения и не всички граници още веднъж са отворени, а пътуванията в чужбина са се сринали. Световната туристическа организация чака до 1,1 милиард по-малко интернационалните туристи тази година.

„ Европейската политическа настройка със своите неразбираеми послания и късните решения на страните се прибавиха към рецесията “, показва страдание Рене-Марк Шикли, президент на Съюза на туристическите компании, който планува спад от 95% през юли и 85% през август.

Очаква се средиземноморските дестинации да се показват малко по-добре от другите, само че да вземем за пример Андалусия има вътрешна претовареност на хотела единствено 25%. Що се отнася до Гърция, която през 2020 година би трябвало да одобри единствено 24,3 милиона туристи (11 милиона по-малко от предходната година), съгласно прогнозите на GlobalData, тя лимитира вредите. Това е една от двете дестинации (с Корсика), за които се подсигурява честотата на полетите на Air France, планувани преди рецесията. Средно 85% от дестинациите в мрежата на тази самолетна компания се експлоатират с потенциал от едвам 35% през юли и 40% през август.

И във Франция сезонът не дава обещание да бъде по-различен. Хотелите и частните квартири страдат от строги санитарни правила, които лимитират опциите им за настаняване, един от четирите обзаведени места за настаняване е изтеглен от пазара.

Железопътният превоз предвижда с 20% по-нисък трафик, в сравнение с в други години. Коефициентът на претовареност на влаковете стрела през юли остава с 15 пункта по-нисък спрямо предходната година, макар, че беше висок за уикенда на 14 юли, споделят от компанията. „ Летуващите ще отидат на отмора на по-ниска цена, по-скоро в нетърговски пространства, при родственици “, акцентира Дидие Арино. „ Двигателите на нормалния туризъм, като ръководители, свободни специалности, актьори и търговци, ще пътуват доста по-малко. Тъй като не са работили по време на карантината, те ще се опитат да компенсират тази загуба на доходи”, прибавя той.

И макар, че Бретан или Страната на баските са привлекателни, нито един район няма да покаже прогрес. Нищо няма да размени отсъствието на задгранични туристи – 66% от тази клиентела е изчезнала. Това дезертьорство рискува да докара до пагубни последствия, изключително в някои градове като Париж. Общо от 16 март насам туризмът е изгубил 50 милиарда евро оборот, съгласно Protourisme. И никой не се надява да се върне към естественото преди 2023 година.

Фирмите за коли чартърен също са затруднени

Пристигащите в Корсика няма да могат да вземат транспортното средство чартърен, макар, че са резервирали. Сцената се повтаря през последните дни. Причината е взетото решение напролет, да се понижи броят на колите. „ Към днешна дата секторът разполага с 40% по-малко транспортни средства “, отбелязва Робърт Остерман, ръководещ шеф на Europcar France и президент на клона в Националния съвет за автомобилните специалности.

„ Това е един от методите за понижаване на разноските за справяне с рецесията “. Въпреки че карантината не докара до цялостно прекъсване на рент-а-кара, той въпреки всичко понижа от 85% (през април) до 70% (през юни). Поради бавното рестартиране на летищата, където се наема една от три коли, и неналичието на задгранични клиенти, лятото ще бъде мъчно.

Браншът не съумя да се записва в листата на секторите, ползващи се от засилена държавна помощ, която включва вдишване на 100% от частичната активност. В Съединените щати рецесията към този момент взе първата си жертва: “Hertz”- номер 2 в бранша, заседнал в задължения, разгласи банкрут за своите интервенции в Северна Америка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР