Тази есен в страната ще бъде представена българската ваксина срещу

Тази есен в страната ще бъде представена българската ваксина срещу ...

Надежда за българска ваксина срещу COVID-19


Тази есен в страната ще бъде представена българската ваксина срещу COVID-19. Toва заяви имунологът в БАН проф. Андрей Чорбанов пред БНТ.

Българската наука е свикнала да има леко неглижирано отношение. Проф. Чорбанов ще представи българската ваксина срещу вируса есента, като БАН са приучени да работят в неглижирано и подигравателно отношение, подчерта той.

Проф. Чорбанов изтъкна, че хората трябва да знаят, че никой не е застрахован от срещата си с вируса и за това обществото трябва да промени начина си на живот. Ако ваксината е ефикасна, човек няма да даде възможност на другите да прекарат заболяването, поясни имунологът.

До година след прекарването на вируса, огромната част, изкарали инфекцията, има имунитет. Не трябва да се бърка истинската наука с бизнеса, призова проф. Чорбанов и добави, че политиците не винаги могат да играят ва банк.

Той е на мнение, че много неща могли да бъдат направени по-добре от работата на НОЩ. Като пример той посочи, че защо прекаралите вируса и изградените антитела трябва да продължават да носят маски. За това проф. Чорбанов очаква скоро да отпадне заповедта за носене на маски на закрито.

"Ние не можем да знаем дали ще има четвърта вълна. Хората, които са прекарали заболяването не би следвало да се страхуват", изтъкна проф. Чорбанов.

Той обясни, че в световен план нещата вървят изключително хомогенно – третата вълна си мина навсякъде. Когато един непознат вирус бъде оставен да се разпространява повече от година, очаквано е да се движи в различни посоки, поясни Чорбанов.

По думите му вирусът мутира по-бавно, но някои от новите форми били доста по-агресивни и били поразени хора, които през първата и втората вълна успели да отстоят.

Малко е вероятно ние да бъдем предпазени от индийския вариант на инфекцията, но не се знае още какъв е реалният процент на хората, предпазени от вируса, посочи бившият депутат от „Има такъв народ“ в 45-то НС. Той отбеляза, че всеки политик се появя и казва, че се е справил с ковид кризата, но всъщност медиците се справили с кризата, които всеки ден са на първа линия.

Вирусът съществува и не страдаме от раздвоение на личността, че вирус няма, категоричен бе проф. Чорбанов и допълни, че ще има нужда от нови ваксини заради новите варианти на вируса.

"В Европа има големи индийски общности. Малко вероятно е да се предпазим от тази нова мутация. Говорим за 1 млн. ваксинирани у нас + 350 000 българи, които официално са прекарали вируса, но реално тази цифра е много по-висока", добави той.

"Никой не е застрахован срещу COVID-19. Не трябва изцяло да променяте начина си на живот", каза той, добавяйки че думите му не са лекомислени.

Чорбанов коментира и как той самият е прекарал заразата:

"Човек не знае от кого се заразява. Имах много слаби симптоми, нищо не ме болеше. Имах страшна слабост и никакъв апетит. Тогава усетих, че нещо не е наред. Обърнах се към колеги от "Свети Иван Рилски", които ми направиха кръвни изследвания и разбраха, че нещо не е наред", каза той.

По думите му, той се е подобрил бързо: "Не загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Нещата просто имаха различен вкус. Имах и поражения на дробовете. Сатурацията ми падна много под границата и се наложи да ме хоспитализират", добави Чорбанов.

"Лекуваха ме с коктейл от медикаменти. Екипите действаха изключително професионално", категоричен е професорът.

Според него българите сме свикнали да неглижираме болестите.

Той анонсира, че тази есен България ще представи ваксината, която страната ни е изработила:

"Ще използваме две форми на ваксината - едната ще се вдишва, а другата ще е с инжекция. Добре е да се сложат и двете", обясни той.

По думите му прекаралите заразата и ваксинираните не я разпространяват. Според него няма нужда прекаралите вируса да се ваксинират. "Все пак не знаем колко дълъг е имунитетът. Трябва да се прави проверка за антитела", добави той.

"Нормално е властите да се страхуват. Няма как да знаем дали ще има четвърта вълна", каза Чорбанов и добави, че очаква скоро да падне забраната за носене на маска на закрито.

Той не разкри дали Слави Трифонов ще е в листите на "Има такъв народ", но призна, че се е стреснал малко в парламента и не знае дали иска да продължи да се бори на тази сцена.

Източник: fakti.bg