Тазгодишното, пето издание на едно от най-значимите и очаквани музикални

...
Тазгодишното, пето издание на едно от най-значимите и очаквани музикални
Коментари Харесай

Джон Скофийлд и Джон Клиъри пристигат на Пловдив джаз фест

Тазгодишното, пето издание на едно от най-значимите и предстоящи музикални събития в страната - Пловдив джаз фест, ще се състои от 31 октомври до 2 ноември. Програмата към този момент е подготвена и първите хедлайнери са известни. Акцент ще бъде концертът на именития китарист и троент притежател на " Грами " Джон Скофийлд на 1 ноември от 20 ч. в Градския дом на културата " Борис Христов ". Той идва в България в компанията на един от най-интересните артисти и пианисти в историята на актуалния блус - Джон Клиъри. Задълбочен ценител на нюорлеанската музикална просвета, той също е отличен с " Грами " през 2016 година Дългогодишните другари за първи път свирят дружно едвам през 2008 година, а чак през 2015 година са първите им концерти като дует.

Тази година двамата вършат лимитирано турне в Европа и Съединени американски щати, чийто маршрут минава през Пловдив. Необичайни музикални сътрудници - единият виртуоз в актуалния джаз, а другият непостижим държател на нюорлеанската музика, Джон Скофийл и Джон Клиъри основават впечатляваща и плътна концертна стратегия, която съдържа по малко от двата свята: от нюорлеанска музика, през атрактивен темп енд блус до наелектризиращ джаз.

Освен майсторски джаз импровизатор американският китарист Джон Скофийлд покрива целия стилов набор на китарата в джаза. Той е измежду най-значимите китаристи от 80-те години насам. Роден в Охайо, Скофийлд стартира да свири на 11-годишна възраст, а по-късно приключва Музикалния лицей " Бъркли ". Още при започване на кариерата си взе участие в историческите записи на албумите на Майлс Дейвис " Star People ", " Decoy ", " You`re Under Arrest ", а също по този начин свири с Чет Бейкър и Джери Мълиган. Става част от групата на Били Кобъм/Джордж Дюк, а през 1976 година влиза на мястото на Пат Матини в квартета на Гари Бъртън паралелно с Чарли Мингъс. Оттогава до момента той записва над 30 албума, доста от които към този момент са се трансформирали в модерни класики. Скофийлд преподава музика в Нюйоркския университет и близо 200 дни в годината пътува по турнета дружно със своите групи. През 2016 година печели " Грами " за най-хубав инструментален джаз албум за " Past Present ", както и две " Грами " през 2017 година за албума си " Country For Old Man ".

За забележителния пианист и артист Джон Клиъри Скофийлд споделя, че свири на пиано по този начин, като че ли свири цяла група. Клиъри е роден в Англия, само че от дете е повлиян от нюорлеанския фънк и арендби. Веднага щом приключва учебно заведение, отпътува за Ню Орлеанс, където стартира да свири на пиано. Увлечен от тази музикална просвета, през днешния ден той е едно от водещите й имена. В списание " Jazziz " през 2002 година написа за него: " Никога не съм чувал никой, който е попил толкоз доста фънк и тънкости на разнообразни гениални пианисти, китаристи и ритми на Ню Орлеанс. "

Пловдив джаз фест е част от формалната стратегия на " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ". Организатор на фестивала е " Блу Ем ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР