Тазгодишният летен туристически сезон по Северното Черноморие беше успешен, въпреки

...
Тазгодишният летен туристически сезон по Северното Черноморие беше успешен, въпреки
Коментари Харесай

Високи заплати и скъп ток режат печалбата в туризма

Тазгодишният летен туристически сезон по Северното Черноморие беше сполучлив, макар че на процедура стартира към 15 юли – споделя ръководителят на Регионалната браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров. Гостите са били главно българи и румънци, с лек превес на туристите от северната ни съседка. Имало е туристи от Полша, Чехия, Германия, както и от Турция.

" Кратък сезон, мъчно начало, добър край ", по този начин обобщава Димитров. Ръстът на туристите е към 50-60% по отношение на предходната година. " Друг е въпросът с облагата. Голяма част от сътрудниците споделят, че са излезли на нула или с минимална облага. Причината са по-високите заплати, които давахме, както и повишаването на ел. силата. За едни и същи употребени киловати, в случай че предходната година сме плащали 1000 лева, тази година плащахме 2000 лева ", прибавя той.

Изводът за идващия сезон е браншовиците да заделят средства за образование на личен състав. " В договаряния сме с няколко обучителни организации, защото действително ние не разполагаме с никакви фрагменти ", споделя още Димитров. Той признава, че този сезон е минал при недостиг на фрагменти.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
100% са цялостни хотелите в най-големия курортен комплекс по Бъ...

" Имаше обекти, които храниха 800 туристи с 5-има души в кухнята, а в предходни години са ги обслужвали към 40 души " – дава образец той. Признава, че тази обстановка не покачва качеството на услугата, макар увеличените заплати в сектора – готвачи са били със заплата 1800-2000 лв..

Българите това лято били по-платежоспособни от румънците. Почти изкупили висококатерогийните хотели – 4 звезди, разполагали и с повече средства, румънците залагали на хотели – 3 звезди, написа вестник " 24 часа ".

Димитров е бил на районна браншова среща в Констанца, Румъния. " И при тях ситуацията не е изключително положително. Има отворени хотелски комплекси, само че нямат фрагменти. Помолиха за помощ нас за идните месеци, като дават обещание доста положително възнаграждение ", изяснява той. Престижна верига хотели в Германия търси да наеме личен състав за зимния сезон на 2021-2022г. – готвачи, асистент готвачи, сервитьори, камериерки.

Предложенията са възнаграждение 2000-2600 евро (бруто) за готвач, сервитьор, 1700-1950 евро (бруто) за камериерка, асистент готвач. Работното време е 40 часа (5-дневна работна седмица). Предвижда се единично настаняване и изхранване в хотела, както и включени транспортни разноски. Не е наложително притежаване на немски и британски език.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР