Тайванското министерството на отбраната съобщи, че 32 китайски военни самолета

...
Тайванското министерството на отбраната съобщи, че 32 китайски военни самолета
Коментари Харесай

32 китайски бойни самолета, засечени около Тайван

Тайванското министерството на защитата заяви, че 32 китайски военни самолета са били открити към острова за 24-часов интервал - вторият максимален брой тази година. Министерството също е разкрило пет военноморски кораба, настоящи към Тайван, се споделя в известието. 13 от самолетите " пресякоха междинната линия на Тайванския пролив ", прибавя се в изказването. Въоръжените сили на Тайван „ следиха обстановката и използваха (патрулни) самолети, кораби на Военноморски сили и брегови ракетни системи в отговор на тези дейности “.

В два други 24-часови интервала в края на януари и началото на февруари министерството засече 33 китайски военни самолета към острова, най-големият брой тази година. Напрежението към острова се ускори след президентските избори на 13 януари, извоювани от сегашния вицепрезидент Лай Чинг Те, който Пекин счита за националист и не харесва.

Миналия месец Тайван заяви, че към Тайван са открити 11 китайски военноморски кораба, най-вече тази година, а разногласието сред Тайпе и Пекин за съдбовен случай с рибарска лодка ощ повече изостри ситуацията. Китайска моторна лодка с четирима души се прекатурна на 14 февруари покрай тайванските острови Кинмен, до момента в който беше преследвана от тайванската брегова защита, тогава починаха двама души, а други двама оцеляха. Инцидентът се случи на фона на възходящо напрежение сред Китай и Тайван, самоуправляващ се остров, за който Пекин твърди, че е част от негова територия и се заканва да го превземе един ден, в случай че е належащо със мощ. Пекин упрекна тайванските управляващи, че „ се стремят да избегнат отговорностите си и да скрият истината “ за случая, до момента в който представител на тайванската брегова защита сподели, че участващата лодка се е движела на зигзаг и е „ изгубила равновесие “, преди да се преобърне.

Тайван също откри рекордните 8 китайски балона в два поредни дни по време на ваканционния интервал на Лунната Нова година предишния месец, като някои летяха непосредствено над острова. Пекин ускори военния напън през последните години и разполага бойни самолети и военноморски кораби към острова съвсем всекидневно, а над острова летят от ден на ден балони. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР