Тайванският здравен министър поиска от Световната здравна организация (СЗО) да

...
Тайванският здравен министър поиска от Световната здравна организация (СЗО) да
Коментари Харесай

Тайван иска от СЗО повече информация за COVID-19

Тайванският здравен министър изиска от Световната здравна организация (СЗО) да обезпечи на острова достъп до информация от първа ръка за ковид, като сподели, че неналичието на цялостна картина забавя работата по предварителна защита на епидемиите, съобщи " Ройтерс ".

Изключването на Тайван от СЗО - Китай, който смята острова за една от неговите провинции, обект на участието на Тайван - вбеси Тайпе. Властите настояват, че това е основало бездна в световната битка против ковид и е заплашило здравето на острова.

Министърът на опазването на здравето Чен Ши-чунг съобщи, че Тайван желае верен достъп до СЗО.

" Tова, което желаеме, е информация от първа ръка. Всяка информация втора ръка забавя всички дейности, които подхващаме, и изкривява преценката ни за епидемията ", сподели той.

" Но в случай че успеем да получим информация от първа ръка от организацията, можем да забележим цялата картина и да реагираме самодейно, създавайки разнообразни системи или политики ", добави той.

Тайван показа лист с тъжби против СЗО, в това число че той показва неверни номера на каузи за Тайван, пренебрегва настояванията за информация и се навежда на китайски напън, с цел да се намеси в молбите на острова за помощ.

Както СЗО, по този начин и Китай споделят, че Тайван е бил обезпечен с помощта, от която се нуждае.

Тайван ускори акцията си, с цел да участва като наблюдаващ на виртуалната среща на органа за взимане на решения на Световната здравна асамблея (WHA) този месец, макар че държавните и дипломатически източници настояват, че Китай няма да се съгласи на това.

Тайван участва на Световната здравна асамблея като наблюдаващ от 2009-2016 година, когато връзките Тайпе-Пекин бяха по-топли.

Китай обаче блокира по-нататъшното присъединяване след избирането на тайванския президент Цай Инг-Вен, който Китай преглежда като сепаратист, обвиняване, което тя отхвърля.

Чен не би споделил дали е оптимист или черноглед по отношение на възможностите на Тайван да взе участие, само че сподели, че " несъмнено няма проблем " в опитите да се реализира консенсус, с цел да разреши това да се случи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР