Тайвански биолози установиха, че мутацията D614G - първото солидно изменение

...
Тайвански биолози установиха, че мутацията D614G - първото солидно изменение
Коментари Харесай

Ето защо COVID-19 е нечувствителен към студ

Тайвански биолози откриха, че разновидността D614G - първото солидно изменение в генома на ковид в пандемията, го е защитила от дестабилизация на обвивката при ниски температури, заяви уеб сайтът bioRxiv.
Тази специфичност на вируса може да се употребява при създаването на ваксини.

Тази разновидност е по-заразна точно тъй като с помощта на нея вирусът съществува по-продължително при температура четири градуса по Целзий.

Първата огромна смяна в генома на ковид настъпи при започване на март предходната година, когато в Европа започнаха да се популяризират нови варианти на ковид, притежаващи обща разновидност в по този начин наречения ген S, който кодира тази част от обвивката на SARS-CoV-2, която е директно обвързвана с проникването му в тялото.

Сега разновидността D614G е в съвсем всички разновидности на ковид. Бързото му разпространяване демонстрира, че тази " печатна неточност " в РНК евентуално е потребна за него, само че учените досега не са съумели да открият точния темперамент на резултата й върху вируса.

Група молекулярни биолози, водена от Хсу Дани, откривател в Института по биохимия към Тайванската академия на науките в Тайпе, откри пояснение за какво разновидността D614G доста бързо стана преобладаваща във всички райони на света. Експериментите им демонстрират, че истинската форма на S-протеина е доста нестабилна при ниски температури и затова може случайно да промени формата си, което съвсем не се следи в наличието на разновидността D614G. По-специално 96 % от протеиновите проби без тази разновидност губят първичната си форма почти шест дни след слагането им в ледник, до момента в който това се случва единствено с 12 % от молекулите с разновидността D614G.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР