Тайван се готви за нападение от Китай в последните 70

...
Тайван се готви за нападение от Китай в последните 70
Коментари Харесай

Китай и Тайван: ето какво е съотношението на силите


Тайван се готви за нахлуване от Китай в последните 70 години. С какви сили разполага Тайпе и какво е съотношението на силите с Пекин?

Посещението на тази седмица доста увеличи напрежението сред Тайван и Китай. Двете страни си размениха съществени предизвестия за.

Китайското Министерство на външните работи съобщи, че Вашингтон " ще заплати цената " за визитата - първото от десетилетия насам на върховен американски политик. Пекин разгласи, че през идващите дни.

Дълбоките различия сред двете страни датират от гражданската война в Китай, когато комунистите на Мао Дзъдун побеждават националистите на Чан Кайшъ, които бягат в Тайван. Пекин към момента гледа на острова като на част от своята територия.

Китайската революция стартира през 1927 година. На фотографията: Чан Кайшъ.

По военна мощ Китай превъзхожда Тайван в съвсем всяко едно отношение - от танкове (5250 против 1100) и артилерия (5854 против 1667) до самолети (3285 против 741). Тайпе обаче разполага с по-голям брой резервисти, подготвени за вероятно пълномащабно навлизане от страна на Китай - 1,5 милиона. В Китай те са 510 хиляди. Редовната войска на Китай включва 2 милиона бойци, тази на Тайван - 170 хиляди.

на предишния век и островната страна е създала лична тактика за отбрана. Тя включва потреблението на морски мини, противокорабни, противовъздушни и противотанкови ракети и бързодействащи щурмови лодки, които да предотвратят нахлуването на военноморски сили. При сполучлив десант на китайски сили, Тайван се е подготвил за партизанска война в градовете и планинските селски региони.
 Infografik Vergleich militärische Stärke China und Taiwan EN
Сравнение на военната мощност на Китай и Тайван

Китай разполага с втория по величина годишен бюджет за армията в света, доста надминаващ този на която и да е друга страна в Тихия океан. Според множеството оценки страната е с най-големия боен флот по брой кораби. Военните разноски на Съединени американски щати, които поддържат огромно военно наличие в района, са по-големи, само че са разпределени из целия свят.
 Военните разноски в Тихия океан по страна в милиарди и като % от Брутният вътрешен продукт.
Военните разноски в Тихия океан по страна в милиарди и като % от Брутният вътрешен продукт.

Съединените щати са към момента преобладаващата военна мощ в Тихоокеанския район. Вашингтон разполага с огромни военновъздушни и военноморски бази в Япония, Южна Корея и Сингапур. Засега Китай има единствено една задгранична военна база - в Джибути. Пекин уголемява мощта си посредством построяването на военни уреди на оспорваните острови Спратли. Китайското военноморско предимство в огромна степен се резервира в границите на по този начин наречената " верига на първите острови ", разпростряла се от Япония до Малайзия. През последните години Пекин разшири интензивността си и отвън този район.
 Военноморски бази в Тихоокеанския район на Съединени американски щати и Китай
Военноморски бази в Тихоокеанския район на Съединени американски щати и Китай

Напоследък Китай се пробва да усъвършенства връзките със съседите си и да популяризира въздействието си, Според Пентагона страната се стреми да сътвори повече бази в чужбина, с цел да разшири и военния си обсег. Вашингтон счита, че Пекин " евентуално е обмислял " бази в други близки страни, в това число Камбоджа, Мианмар, Тайланд и Шри Ланка.

Същевременно, Съединени американски щати остават желани сътрудник за доста азиатски страни и към момента могат да разчитат на основни съдружници в лицето на Япония,, Сингапур и Тайван.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР