Тайван произвежда по-голямата част от най-модерните чипове в света и

...
Коментари Харесай

Колко надежден е „силициевият щит“ на Тайван


Тайван създава по-голямата част от най-модерните чипове в света и е дом на TSMC
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited )

Китайски ракети, летящи над Тайван, и военноморски учения в пролива през август накараха световната полупроводникова промишленост да стартира да мисли за това, което в миналото изглеждаше далечна и едва евентуална опция: война за острова, произвеждащ чипове.

Някои компании изготвят проекти за изключителни обстановки. Други питат доставчиците си за нов индустриален потенциал отвън Тайван. Общо взето всички компании в този момент обмислят по какъв начин да реагират, в случай че Китай нападна острова или ограничи достъпа до него. Налице е напрежение, което се ускори след посещeнието в Тайпе на американския ръководител на така наречен Камара на представителите – Нанси Пелоси.

Тайван живее с апетитите на Китай от десетилетия, с периодически скокове на напрежението. Вижданията на бизнесите, подвластни от чиповете, за справяне с следващата рецесия, са разнообразни, само че общото е, че всички компании мислят по какъв начин да се предпазят от сривове, в случай че връзките Китай-Тайван-САЩ се под напрежение. Това сочи анкета измежду 15 ръководители на полупроводникови компании, интервюирани от Ройтерс.

Китай твърди, че Тайван е негова територия. Правителството на Тайван отхвърля претенциите и държи на своя суверенитет.

Тайван създава по-голямата част от най-модерните чипове в света и е дом на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), която пък е най-големият в света контрактуван производител на чипове и снабдител на огромни компании като Apple, Nvidia и Qualcomm. А чиповете са от решаващо значение за всички устройства през днешния ден – от компютри и смарт телефони до перални, коли и самолети.
още по темата
Според интервюираните мениджъри, ще бъде мъчно светът да се откаже бързо от зависимостта си от високотехнологичните чипове на Тайван, само че геополитическите провокации пред промишлеността нарастват. „ В момента всички приказват за проекти за непрекъсваемост на бизнеса “, споделя Тери Цао, президент на индустриалната група SEMI Taiwan. „ Малка част от фирмите са почнали да вършат тези проекти едвам неотдавна. Доколкото знам, множеството са задгранични компании “.

След визитата на Пелоси в Тайпе, 40% от респондентите, интервюирани от Американската комерсиална камара в Тайван, признават, че техните компании преразглеждат или са на път да преразгледат своите проекти за спешни обстановки или непрекъснатост на интервенциите в Тайван. Някои мениджъри споделят, че фирмите-потребители питат своите снабдители за наличните проекти за непрекъснатост на бизнеса, а доставчиците на собствен ред питат производителите в Тайван.

„ Никой в никакъв случай не е подчертавал какъвто и да е тип военни дейности в своите проекти за непрекъснатост на бизнеса. И в този момент е по този начин “, споделя един от мениджърите, поискал анонимност. Обезпокоено от китайските учения, които демонстрираха какъв брой елементарно може да бъде блокиран Тайван, управлението е подхванало старания за обмисляне на спиране на доставките и други сюжети. „ Не мисля, че някой има вяра, че политическата среда ще се усъвършенства “.

Други са на мнение, че наличието на производители на чипове обезпечава на Тайван „ силициев щит “ – мотив, който прави по-малко евентуално Китай да се опита да превземе острова със мощ. Правителството в Тайпе видимо омаловажава тази доктрина. Все отново то се стреми да избегне всякакво намаляване на своя жизненоважен за стопанската система бранш на полупроводниците.

Себастиан Хоу, старши капиталов анализатор в Neuberger Berman, Тайпе, споделя, че след началото на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай доста тайвански софтуерни компании – такива, произвеждащи артикули, разнообразни от чипове – са трансферирали производството или са се преместили в Югоизточна Азия, тъй като са били помолени от клиентите си в Съединени американски щати или Европа за „ диверсификация надалеч от Китай “.

Потребителските компании се тревожат и от несъразмерната централизация в Тайван. „ Няма незабавни дейности, поискани от западните клиенти, само че някои полемики към този момент са на ход “, споделя Хоу.

Ройтерс цитира „ началник на задгранична компания за чипове с заводи отвън Тайван “, че от ден на ден компании търсят връзка с неговата компания след визитата на Пелоси. Те желаят да обсъдят разнообразни благоприятни условия, само че тези срещи към момента не са се трансформирали в нови поръчки.

„ Хората разсъждават по този начин: „ Ако имам избор, къде другаде мога да отида, с цел да се уверя, че моето устройство – моята верига за доставки – има други възможности, в случай че стартират да летят ракети? “ – споделя неназованият изпълнителен шеф. Предполага се, че това са клиенти, които търсят чипове, създадени с по-стара технология. Когато става дума за най-модерните технологии в чиповете, няма други възможности на TSMC, безапелационни са анализаторите.

Цитираните от Ройтерс мениджъри считат, че ще е мъчно да се възпроизведе успеваемостта на тайванската полупроводникова промишленост, като се имат поради производителите-гиганти и стотиците техни снабдители, подредени в клъстери по западното крайбрежие на острова.

Всичко това към момента не значи отдръпване или понижаване на вложенията. „ Все още бизнесът или финансовите условия имат доста по-голяма дума “, споделя един от 15-те анонимни ръководители на чип-компании.

Кунг Му-Син, министър на Националния съвет за развиване на Тайван, съобщи пред кореспонденти неотдавна, че огромните компании за чипове, в това число задграничните, ще влагат към 210 милиарда $ в Тайван през идващите пет години. Вложенията са в произвеждане от най-ново потомство.

Един от смелите играчи е немският колос Merck, който удвоява вложенията си. Миналата година компанията разгласи, че ще вложи 500 милиона евро в Тайван през идващите 5-7 години. Джон Лий, ръководещ шеф на Merck Group в Тайван, разяснява пред Ройтерс след визитата на Пелоси, че компанията няма проекти за смяна на курса, защото търсенето на чипове нараства експоненциално и Тайван остава най-големият снабдител на полупроводникови материали в света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР