Тайван отново съобщи за китайска военна активност около територията си

...
Тайван отново съобщи за китайска военна активност около територията си
Коментари Харесай

Китайски военни самолети притесняват Тайван предизборно


Тайван още веднъж заяви за китайска военна интензивност към територията си през днешния ден, откакто 11 самолета пресякоха сензитивната междинна линия на Тайванския пролив. На фона на това тече предизборната акция на острова, оповестява " Ройтерс ".

Демократично управляваният Тайван, за чиято територия претендира Китай, се оплаква през последните четири години от постоянни китайски военни патрули и учения покрай острова. Пекин се пробва да окаже напън върху Тайпе по отношение на претенциите му за суверенитет.

В Тайван предстоят президентски и парламентарни избори на 13 януари и претендентите би трябвало да се записват в изборната комисия тази седмица, с цел да вземат участие.

Управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), която Пекин счита за сепаратистка, записва кандидатурата си за президент във вторник, макар че опозицията е затънала в противоречие по отношение на евентуална взаимна кандидатура.
 Бивш тайвански дипломат в Съединени американски щати се кандидатира за вицепрезидент
Бивш тайвански дипломат в Съединени американски щати се кандидатира за вицепрезидент

Китайската работа по въпросите на Тайван в сряда разгласи това за " двоен акт за самостоятелност ",

Министерството на защитата на Тайван заяви, че от ранния следобяд в сряда е засякло изтребители J-10 и J-16, както и бомбардировачи H-6 и други самолети, изпълняващи задгранични задачи . Единадесет от тези самолети пресякоха междинната линия на Тайванския проток и направиха " взаимни патрули за бойна подготвеност " с китайски военни кораби, добави министерството.

Средната линия на пролива преди този момент е служила като неофициална преграда сред двете страни, само че в този момент китайските самолети постоянно я прелитат. Тайван изпрати лични сили за наблюдаване , сподели министерството.

Министерството на защитата на Китай не отговори на позвънявания за коментар. Пекин твърди, че дейностите му покрай Тайван са ориентирани към попречване на " сговор " сред тайванските сепаратисти и Съединените щати, както и за отбрана на териториалната целокупност на Китай.

Правителството на Тайван, което неведнъж е предложило договаряния с Пекин, отхвърля претенциите му за суверенитетът на острова и упорства, че единствено хората на острова могат да решат бъдещето си.

Основната опозиционна партия в Тайван, Гоминдан, обичайно поддържа тесни връзки с Пекин и даде обещание да възобнови разговора с Китай, в случай че завоюва изборите.
 Байдън: Съединени американски щати и Китай възвърнаха военните контакти
Байдън: Съединени американски щати и Китай възвърнаха военните контакти

Тайван е главен въпрос на разговорите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР