Тайните служби в Москва надничат зад бизнес връзките на хазартния

...
Тайните служби в Москва надничат зад бизнес връзките на хазартния
Коментари Харесай

Тайните служби в Москва надничат зад бизнес връзките на Васил Божков с руски милиардери

Тайните служби в Москва надничат зад бизнес връзките на хазартния необут Васил Божков със скандални съветски милиардери. Това стана ясно от правосъдното съвещание в събота, където бе гледана мярката на Божков за задържане по делото за нарушаване на закона за хазарта и ощетяване на страната от неплатени такси в размер на 700 млн. лева

Държавното обвиняване изнесе детайлности за мистериозните обвързаности на завърналия се от Дубай предприемач със починалия преди дни началник на групировката „ Вагнер “ Евгений Пригожин и редица съветските олигарси, с цел да обоснове тезата си, че Божков може без проблеми да се укрие когато и където си изиска.

Според събраните данни, задграничните му съдружници, които се проверяват за пране на пари, са ултрабогати и разполагат с лостове за въздействие на най-високо равнище в редица страни най-малко на три континента – Азия, Европа и Африка. Любопитна детайлност е, че към 70 на 100 от тях сътрудничат интензивно на съветската работа за външно разузнаване (СВР) и нейната организация за военно разузнаване (ГРУ).

Руската връзка, твърди се, минава през общи офшорни сдружения. Те са регистрирани на Британските Вирджински острови, Кипър и на нидерландските Антили. Прокуратурата показва, че през тях въпросните компании се изпирали пари от противозаконна активност на интернационалната незаконна организация.

Ето някои от тях: „ Стом “, „ B.F.A Limitid „, Занзи холдинг лимитид “, Макмо мениджмънт лимитид “, Талерти Холдингс лимитид “, „ Меконта инвестмънт лимитид “, „ Талерти холдинг лимитид “, „ Фортуна холдинг лимитид “ и още десетки други.

В съда стана ясно, че в интервала, за който Васил Божков се проверява, сдруженията, регистрирани в Кипър, са се управлявали от тамошната секретарска компания „ Тотал сърф “ на Петрос Економидис. Посочва се, че той е персонален другар на Васил Божков и като него е разпален колекционер на културно-исторически полезности.

Имал е бизнес връзки с различен разследван наш предприемач – Ветко Арабаджиев. Знае се, че Економидис обслужва и офшорките на не малко съветски олигарси. Разпитван е по разнообразни каузи у нас.

В хода на следствието е засечен общ бизнес сред Божков, Евгений Пригожин, Игор Сечкин, Алексей Гарбер от „ Роснефт “, татко му Марк Гарбер и Сергей Кравчук. Някои са включени в санкционния лист на Европейски Съюз, а други се търсят с алена бюлетина на Интерпол.

Прихваната е и формалната кореспондениця сред компанията на Божков и съветските олигарси. Плановете за развиването на хазарта в Крим минавали през съдружника на Божков – Георги Попов.

Описани са общи техни пътувания със самолети и почивки на разнообразни дестинации в света. Оказва се, че Божков е превеждал огромни суми пари по сметката на брачната половинка на Алексей Гарбър в Щвейцария. Има данни, че цялата информация за комплицираните българо-руски бизнес връзки, отивала непосредствено в ГРУ и СВР.

Според прокуратурата, компанията на Васил Божков „ Нове холдинг “ е имала филиал в Украйна, който не е отчитал данъчна активност у нас. Там, обаче са засичани контакти с хора, които от своя страна са били обвързани с съветските секрети служби.

В матиралите от делото се схваща, че парите на Божков в Швейцария се ръководят от мощна, локална фидуциарна компания на наш съотечественик, който не е инцидентен. Става дума за юриста Калоян Стоянов. Пак съгласно данни на държавното обвиняване той е бил шеф на компания на Божков – „ СЦИ Бо “. Тя има парцел в центъра на Париж, която по данъчна оценка възлиза на 12 млн. евро. Реалната му стойност, обаче е доста по-голяма. Антикорупционната комисия запорира парцела поради делата против хазартния необут.

За първи път връзките сред Божков и Стоянов изплуваха в общественото пространство от огромното следствие на Международния консорциум на проверяващите публицисти, озаглавено „ Панапа Пейпърс “ през 2016 година Тогава името на спрягания за най-богат българин Васил Божков се свърза с 3 офшорни фондации, регистрирани през 2008 година на Британските Вирджински острови. От следствието стана ясно, че две от тях са закрити през 2014 година Пръв акционер на сдружение – „ Quichain LTD “ е панамската фондация „ Братство “, а пръв шеф – швейцарския правист Калоян Стоянов. Малко по-късно като акционер във фондацията се появява името на Васил Божков.

Пред „ 24 часа “ Божков споделя, че не знае за какво е разкрил въпросните офшорки. Остава в последна сметка да работи единствено тази, на която се води самолета му – „ Houblon Overseas “. Нейн пръв шеф още веднъж е Калоян Стоянов.

За да се потвърди пред съда, че Божков има благоприятни условия да се укрие, обвиняването подсети в кои страни се простира бизнеса му. А това са Грузия, Монголия, Кения, Гана, Виетнам, Китай, Хонг Конг и други

Изнесените обстоятелства за връзките на Васил Божков с Евгений Пригожин и съветската олигархия през вчерашния ден изнервиха отбраната му в лицето на юрист Георги Гатев. Странно е, тъй като същата тази информация е била предоставена още преди доста време на бранителите по другите производства, свързани с Божков – тези против брачната половинка му Елена и съдружника му Георги Попов.

Припомняме ви, че Софийски градски съд остави Васил Божков в ареста с претекста, че може да се укрие, както и че има обосновано съмнение за авторство на действията, в които е упрекнат. Той има право да апелира това решение пред по-горната инстанция на 5 септември.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР