Тайните на средновековната медицина показаха в изложбата Средновековният храм –

...
Тайните на средновековната медицина показаха в изложбата Средновековният храм –
Коментари Харесай

Тайните на средновековната медицина показаха в Епископската базилика на Филипопол

Тайните на средновековната медицина демонстрираха в изложбата „ Средновековният храм – амбулатория на душата и тялото “ в Епископската базилика на Филипопол.

Гостите на експозицията видяха икони на светци-лечители, феодален стенна живопис с изображение на Гален, талисмани за здраве, средновековни медицински принадлежности, лекарственици и ботанически рисунки на лечебни растения.

Изложбата е план на Музея на медицината към Медицински университет – Пловдив с поддръжката на Община Пловдив и в партньорство с Общински институт „ Старинен Пловдив “.



В неповторимата атмосфера на Епископската базилика публиката се наслаждения на интерактивна компилация от галерия, просветителни лекции, средновековна църковно-славянска и византийска музика в осъществяване на камерен мъжки хор и дегустация на средновековна кухня.

Специален акцент бе палеоантропологичната колекция с мостри от средновековния некропол към Епископската базилика на Филипопол, която споделя по какъв начин е живял и от какво е боледувал индивидът през Средновековието.

„ Средновековната медицина е извънредно забавна и доста подценявана спрямо античната. Тъй като тя се развива по времето, когато християнството е публична вяра, в нея има освен чиста физическа медицина и емпирични практики, а и духовни такива, тъй като спасението на душата става по-важно от здравето на тялото “, съобщи пред Дарик проф. Георги Томов, който показа любопитни и малко известни обстоятелства за средновековната медицина в града и района. Лектор на събитието бе и Елена Кантарева-Дечева, която описа забавни обстоятелства за подовите мозайки от Епископската базилика на Филипопол.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР