Заразяването с коклюш е доста сходно с това при коронавируса.

...
Заразяването с коклюш е доста сходно с това при коронавируса.
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Заразяването с коклюш е доста сходно с това при коронавируса

Заразяването с коклюш е много сходно с това при ковид. Опитът демонстрира, че най-често предаването му се случва у дома, а по последни данни, в случай че един член на фамилията е инфектиран, 90 % от останалите също могат да бъдат инфектирани.

Това съобщи в предаването „ Най-добрите лекари ” по Дарик един от най-хубавите вирусолози в България проф. Радостина Александрова.

Тя добави, че една от аргументите за разпространяването на коклюша е, че в зрелост инфекцията доста постоянно няма типичните признаци и нерядко остава недиагностицирана.

Затова, рекомендацията е при бебе в фамилията, с изключение на майките, и околните, които са в непрестанен контакт с новороденото, да помислят за слагане на ваксина, в случай че не са били имунизирани против коклюш в последните 10 години.

В умозаключение, проф. Александрова пос очи, че разбирането ни за коклюша евентуално ще претърпи смяна, тъй като случаите, които се откриват при хора, които от дълго време са минали детската възраст, са много повече. Целта е да бъдат защитени най-уязвимите, а точно – бебетата, акцентира още вирусологът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР