Тайни договорки за вдигането на ветото на Северна Македония няма

...
Тайни договорки за вдигането на ветото на Северна Македония няма
Коментари Харесай

Христо Иванов: Няма тайни договорки за ветото на РСМ

" Тайни сделки за повдигането на ветото на Северна Македония няма и не може да има. Решението за възможна смяна на българската позиция може да бъде взето единствено от Народното събрание. Всички партии в Народното събрание сме удостоверили позицията си за Република Северна Македония пред президента на съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност. Не може един човек да поема каквито и да е задължения. " Това заяви съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов пред публицисти в парламента във връзка обявата във Facebook на водача на " ИТН " Слави Трифонов от през вчерашния ден. Трифонов упрекна премиера Кирил Петков в опит да заобиколи съдружното съглашение и да отхвърли ветото на България върху започването на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Много ясно споделихме с европейските ни сътрудници какъв брой е комплицирана тематиката и че смяна в позицията ни може да има единствено с решение на Народното събрание. Няма напън от Европейския съюз и няма извиване на ръце, увери депутатът. По думите му няма интерес да бъдат произвеждани митове, които ни слагат в унизително състояние. " Трябва да защитим националните си ползи, само че това включва и Република Северна Македония да стане част от европейското семейство ", акцентира съпредседателят на Демократична България.

Той посочи, че в случай че се върви към смяна, тя би трябвало да минава през доста сериозен ангажимент на европейските институции за отбрана на нашата позиция. И това не е спор сред България и Северна Македония, а сред България, като член на Европейски Съюз, и една страна, която е кандидат-член.

" Няма да има предварителни парламентарни избори все още. Колегите осъзнават отговорността, която имаме към ръководството на страната и разногласията ще бъдат решени ", увери депутатът. " Изборът на шеф на Българска народна банка е част от факторите, които основават напрежение. Надявам се да бъде решен градивно. Виждам стъпки в тази посока ", добави той. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР