Тайни договорки в нарушение на закона цъфнаха от транспортната карта

...
Пътната карта, Тайни договорки

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Тайни договорки в нарушение на закона цъфнаха от картата за Турски поток

Тайни сделки в нарушаване на закона цъфнаха от транспортната карта за Турски Поток. В тях е забъркан Александър Бабаков. Той е съветски политик, който е обвързван с няколко корупционни абсурда. В един от тях е забъркана и България. “Ню Йорк Таймс ” разкрива опит Бабаков да подкупи български заместник-министър на енергетиката във връзка с плана “Южен поток ”.

През 2019 година Бабаков получава това малко мемо (на снимките) от договаряния сред “българската, съветската и арабската страна ”. Вероятно се има поради Саудитска Арабия, откъдето е и притежателя на определеният консорциум “Аркад ”). Срещата е извършена на 1 юли 2019 година в Истанбул, т.е. след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на плана.

Такава среща, несъмнено, в България в никакъв случай не е оповестена

Ала тя елементарно може да бъде проследена по пътувания на министри или шефове на “Булгартрансгаз ”. Компанията е формалният реализатор на публичната поръчка по разширението на мрежата си.

Проектът беше наименуван “Балкански поток ”. Той беше представян като уголемение на газопреносната мрежа на България, само че не това се вижда от съветското мемо от срещата на 1 юли 2019 година. В него се разисква непосредствено уреждане сред двама от участниците “Аркад ” и различен участник – ТМК-Бонатти-Щрайхер.

Руската страна употребява преди всичко съветския участник ТМК, а в учредения консорциум в България по политически аргументи той лисва. Консорциумът се назовава “Консорциум – Газово развиване и уголемение в България ” с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България).

Обсъжда се и финансиране от “Газпром ”

То е показано по-късно от българския възложител като доста стопански преференциално решение, а не като предварителна сделка. Финансиране може да има и от съветски банки. Руската страна “отправя лист от въпроси към Аркад ” в неразбираемо какво качество, а най-после декларира, че “са постигнали общо схващане с Аркад ” по някои въпроси. Очевидно се приказва и за период на плана, който няма общо със заложените в публичната поръчка, а са сложени от някой различен, на друго равнище.

Особено скандално е разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана

Това е напълно неразрешено от българския Закон за публичните поръчки (всички подизпълнители би трябвало да се афишират предварително).

Големият въпрос каква е същинската сделка на върха за този план сред тогавашния министър председател Бойко Борисов и съветския президент Путин, в чието осъществяване се вършат сходни секрети сделки, остава в цялостна мощ.

А за скрито договаряне сред подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за публичните поръчки сигурно има специфичен текст с наказателна отговорност, още повече че става дума за договаряния тъкмо с участника, който в края на краищата извърши плана – консорциума “Аркад ”.

Източник: Антикорупционен фонд
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР