Тайната на българското хоро. Един от най-знаковите ритуали за нашата

...
Тайната на българското хоро. Един от най-знаковите ритуали за нашата
Коментари Харесай

Тайната на българското хоро

Тайната на българското хоро. Един от най-знаковите ритуали за нашата страна е българското хоро. Много хора знаят някои съществени стъпки, само че за малко от тях е известно, че зад хорото се крие таен слой с мъчно разгадаема загадка.

Счита се, че хорото ни е завещано от античните траки и имало за цел да съединява индивида с Космоса. В предишното хорото постоянно се е играело в кръг, като в самия център заставал гайдар.

Според откривателите това припомня въртенето на планетите към Слънцето. За пресъздаване на слънчевия цикъл приказва и фактът, че хорото се движи назад на часовниковата стрелка, каквото е и придвижването на небесните тела.

Танцуващите в един и същи темп са желали да слеят душите си с природата и техния Създател. Всеки един подробност от хорото е премислян доста деликатно, с цел да се сътвори мощна осцилация, с която хората да се съединят с Космоса.

Красивите изображения, които виждате, не са мандали от екзотични, далечни страни. Не са рисувани като форма на медитация, нито са плод на нова фешън линия тъкани. Това са стъпките, които всеки танцуващ “изписва ” в ритъма на танца.

Тези стъпки се покриват от идващия, хванал се за ръката му игралец, и след това от идващия, и след това от идващия. Тези живодишащи мандали от човешка сила се наслагват и вплитат една върху друга. Запращат силата си надълбоко до корена на земята, а тя се връща нагоре в сърцата им, с цел да се извиси дружно с това позабравено българско възклицание “ИиХУу ” надалеч в небесата.

Представете си колосалната благотворна сила, която се завихря във всяко българско хоро.

Българските хора лекуват разнообразни болести:

• Ръченицата е в такт 7/8, какъвто е ритъмът на човешкото сърце. Тя се извършва и в такт 7/16. Твърди се, че подтиква хипофизата и предизвика отдеянето на ендорфин (вещество, 80 пъти по-мощно от морфина),

• Ганкиното хоро е в такт 11/16. Казват, че въздейства благотворно на тимусната жлеза и на дебелото черво.

• Пайдушкото хоро е в такт 5/8. Лекува сърцето, оказва помощ на лимфите, очите и лекува мигрена. За него настояват, че работи на честотата на любовта – 50 херца е честотата на влюбения, майчината обич има 150 херца, а безусловната, способна на всеотдайност – 205 херца.

• Елениното хоро, в такт 13/16 лекува психологични разстройства,

• Петруниното хоро, в такт 12/16 подтиква активността на щитовидната жлеза и гърлото и (забележете image:) ) твърди се, че “смекчава нрава на коравосърдечните ”,

• Тактът 9/8 на Дайчово, Черкезко, Варненско, Грънчарско основава възприятие за единно схващане, затвърждава възприятието за общественост.

ЛЮБОПИТНО:

• Формите, които хората изчертават със стъпките на танцуващите, са открити напълно инцидентно от шепа младежи от Фондация “Таратанци ” единствено преди няколко години – през 2014.

• Идеята за този „ графичен език “ се заражда по време на форума “Идеите – това сме ние ”, проведен от Сдружение “Обединени хрумвания за България ”.

• Поради своите универсални детайли този “графичен език ” сполучливо може да бъде прилаган за визуализиране на националните танци и на други нации, което основава опция за разговор сред разнообразни народи.

Тайната на българското хоро

Изгубената огърлица от Патиала

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР