Тъй като правителствата на ЕС и САЩ затягат санкциите срещу

...
Тъй като правителствата на ЕС и САЩ затягат санкциите срещу
Коментари Харесай

Арабският петрол ще замени ли руския

Тъй като държавните управления на Европейски Съюз и Съединени американски щати стягат глобите против енергийния бранш на съветската стопанска система, потребителите на нефт и газ на Запад от ден на ден търсят различни снабдители. Най-големите петролни колоси в Европа възнамеряват да „ преоткрият “ региона на Близкия изток и Северна Африка, или по-скоро тези елементи от него, където добивът на нефт сега не е толкоз деен. Европейските компании възнамеряват да стартират изследване и по-късно рандеман на нефт в Иракски Кюрдистан, Алжир и западните райони на Египет.

В началото на април 2021 година италианският министър председател Марио Драги направи публично посещаване в Алжир. По време на пътуването държавните управления на двете страни подписаха пакет от документи за развиване на взаимни планове в енергийния бранш. Освен това италианската петролна компания “Ени” подписа съглашение за съдействие с алжирската държавна нефтена и газова компания “Сонатрах”.

Въпреки това “Ени” реши да не стопира в Алжир, където добивът на петрол и газ е деен през последните 50 години. Корпорацията също по този начин възнамерява да изследва нови райони за рандеман на нефт, по-специално региони на Западен Египет. Според осведомени източници италианската компания е получила правата да изследва нефт в пустинните региони на Египет покрай границата с Либия.



Въпреки това, даже ускореното изследване на нефт в страните от арабския свят няма да разреши на Европа изцяло да се откаже от доставките от Русия. Това мнение изрази чиновник на една от водещите европейски петролни компании. Според специалиста арабският нефт няма да може да размени съветския заради особеностите на технологиите за рандеман.

Първо, доста е мъчно да се усили производството на нефт, защото страните от ОПЕК се интересуват от високи цени. Основните частни компании, като френската “Тотал”, въобще не желаят да влагат в нефт, тъй като не е екологичен. Въпреки че, в случай че бъдат помолени, те могат да се опитат да усилят производството, само че това е доста постепенно.

Колко време може да отнеме изследването на нови залежи? И за какво увеличението на производството е муден развой?

При сегашните условия европейските компании могат да закупят спомагателни лицензи за изследване в страни като Египет, Алжир и така нататък Но това зависи от това дали приемащите страни откриват търгове за лицензирани зони. В Египет и Кипър изследванията вървяха много оживено преди, Алжир също може евентуално да се интересува от увеличение на производството. Но има подобен колорит. Не от всеки изкопан бунар бликва нефт. Например: от 10 проучвателни кладенеца, съгласно статистиката, единствено един пуска. От закупуването на лиценз за изследване до стартирането в употреба на находище са нужни най-малко 6 година Например: през 2011 година на египетския шелф в Средиземно море е намерено гигантското газово находище “Зор”. Италианската “Ени” организира интензивно изследване в тази област, доколкото знам, нито една сонда не е пусната на цялостен потенциал. Следователно те могат интензивно да изследват арабския свят – за какво не.”



-Ако обаче в обозримо бъдеще Западът успее да размени доставките на съветски нефт, да речем – след 10 години, това ще удари ли мощно съветската стопанска система?

Пазарът на нефт и газ е затворена система. Има индустриални квоти за всяка страна. Съответно Европа евентуално ще стартира да купува нефт и газ от някъде другаде (по-скъпо, доста неекологично, само че ще). Това значи, че те ще употребяват запаси, в началото предопределени за други страни и райони. И е разумно тези други да стартират да търсят къде да купуват - и ще купуват в Русия. Не мога да кажа 100%, само че съм повече от сигурен, че постоянно ще има покупател за съветски нефт.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР