Тъй като големите корабни компании, включително Maersk, продължават да заобикалят

...
Тъй като големите корабни компании, включително Maersk, продължават да заобикалят
Коментари Харесай

Цените на контейнерните превози изхвърчаха до 10 000 долара

Тъй като огромните корабни компании, в това число Maersk, не престават да заобикалят Червено на фона на риска от офанзиви от страна на хусите, световните логистични мениджъри са изправени пред стихия на два фронта – възходящи цени на океанския и въздушен превоз и блокирани товари. И двете са закани за световната верига на доставки след три бурни години на инфлационен напън и закъснения поради Covid, написа CNBC в собствен разбор.

Таванът на цените на морските транспорти скочи за броени часове в четвъртък вследствие на повече плавателни съдове, отклоняващи се от Червено море. CNBC научи, че мениджърите по логистика са цитирали тази заран цена за океански транспорт от 10 000 $ за 40-футов резервоар от Шанхай до Обединеното кралство. Миналата седмица цените са били 1900 $ за 20-футов резервоар до 2400 $ за 40-футов.

Алън Баер, основен изпълнителен шеф на OL USA, споделя пред CNBC, че ценообразуването търпи бързи корекции, защото океанските превозвачи желаят да компенсират спомагателните си разноски за отклонение на корабите.

По време на Covid имахме по-бавно повишаване на цените на товарите “, сподели Баер. „ Това, което претърпяваме в този момент, е все едно задействано с ключ за лампата, при което корабите се пренасочват в действително време. В избрани търговски сегменти виждаме по какъв начин цените за товари се повишават сред 100 и 300 %. Това не наподобява да се дължи напълно на измененията в търсенето и предлагането. “
158 кораба, отклонени от Червено море, държат търговия на стойност 105 милиарда $
Към четвъртък сутринта 158 кораба са пренасочени от морето Реа, превозвайки над 2.1 милиона товарни контейнера, споделя Kuehne + Nagel пред CNBC. Стойността на този товар, въз основа на оценки на MDS Transmodal от $50 000 на резервоар, е $105 милиарда.

Не се вижда неотдавнашен завършек на офанзивите против кораби в Червено море.

IKEA е измежду фирмите, които показват, че комерсиалните отклонения ще повлияят на наличността на продуктите. Компанията сподели за CNBC, че макар че не има никакви контейнеровози, тя работи с транспортни сътрудници, с цел да ръководи пратките и да подсигурява сигурността на хората, работещи във веригата за стойност на IKEA.

Това, което можем да споделим към този момент, е, че обстановката в Суецкия канал ще докара до закъснения и евентуално до ограничавания в наличността на избрани артикули на IKEA “, сподели представител на IKEA. „ Това е нашият главен приоритет. Междувременно ние оценяваме други варианти за доставка, с цел да осигурим наличността на нашите артикули, и продължаваме да следим обстановката от близко отсега нататък. “

Френската компания за млечни и растителни артикули Danone оспорва отчетите за въздействия върху неговата верига на доставки, като представител изпрати имейл до CNBC:

„ Няма докладвано доста краткосрочно влияние върху активността на Danone. Ние следим от близко обстановката в връзките с нашите снабдители и сътрудници. Няма да вършим повече мнения. “

Плавателните съдове се движат по световни водни направления, наречени „ струни “, и контейнери от целия свят могат да бъдат на един транспортен съд вследствие на другите пристанища, които корабът ще посети на своя низ. Когато транспортен съд се забави заради пренасочване, това значи, че всички изпращачи от голям брой страни, които имат товари на този транспортен съд или чакат този транспортен съд да вземе техните контейнери, също закъсняват закъснения.

Въпреки че логистичните мениджъри нямат надзор върху контейнерите, които сега са на пренасочените кораби, те имат надзор върху заседналите контейнери, които не се прибират в европейските или близкоизточните пристанища, и вносните контейнери в Азия, които се приготвят да бъдат натоварени на плавателни съдове.
Опции за „ закъсал “ товар
Главните изпълнителни шефове на логистиката споделят за CNBC, че сега сортират тези товари, а „ заседналите “ в Европа или Близкия изток, те обмислят да реалокират определени артикули по въздух като допустимо решение. Американските спедитори също по този начин правят оценка различни търговски направления, като Транстихоокеанския до западното крайбрежие и даже Панамския канал, за достъп до пристанищата на Персийския залив и източното крайбрежие, като решенията се свеждат до разбор на директното време и разноските за транспорт.

Пристанища като Дубай и Акаба се преглеждат като вероятни други възможности в Близкия изток.

Маршрути за доставка от Южен Китай до Източна Съединени американски щати


Да бъдеш чевръст е от основно значение за логистиката, с цел да поддържаш търговията. Океански превозвачи, в това число Maersk, CMA CGM и Hapag Lloyd, са вложили в тяхното ръководство на логистичната верига за доставки и са си сътрудничили с други логистични компании, с цел да управляват по-добре ориста на контейнерите на своите клиенти и да могат бързо да реагират на рецесии.

Maersk има повече от 20 самолета с постоянни световни полети по целия свят и тъкмо като други превозвачи може да слага товари в коремното пространство на огромните транспортни самолети. Има и опция за пренасяне на товара с железопътен превоз.

CNBC научи, че за товари в пристанища, където пренасочените кораби не могат да дебаркират, ще бъдат употребявани по-малки кораби. Те ще вземат контейнерите и ще се насочат към по-голямо пристанище. Веднъж достигнали там, товарите ще бъдат трансферирани на контейнеровози с по-голяма товароносимост и ще продължат по-дългото океанско пътешестване.

За да помогне на клиентите да решат какви направления за доставка да употребяват, OL USA даде карта, с цел да разбие закъсненията по океанските направления за бъдещи поръчки.
Скок в цените на въздушния превоз
Американските спедитори имат няколко варианти за океански направления, само че европейските – не. Европа мощно зависи от Суец. Пренасочването за Европа има по-дълго директно време от Съединените щати и вследствие на това европейските спедитори избират въздушен превоз, с цел да доставят своите артикули, споделя Джуда Левин, началник на проучванията на Freightos.

 Дневните цени на Air Index за колета от Китай до Северна Европа понижават от края на ноември, изместването към въздушния превоз обаче подхранва цените.

Тази седмица те се покачиха с 13% от $3.95/кг на $4.45/кг, защото океанските превозвачи оповестиха за всеобщи отклонения на товари “, сподели Левин.

Браян Бурк, основен шеф по растежа на SEKO Logistics, споделя, че сериозността на въздействието на Червено море върху световната верига на доставки зависи напълно от продължителността на пренасочването.

„ Всеки ден това продължава и ескалира, започвайки с Европа и по-късно с източното крайбрежие на Съединени американски щати, ще започнете да виждате от ден на ден пренасочване от океански товарен превоз към въздушен “, сподели Бурк. „ Започвайки със артикули с по-висока стойност, като потребителска електроника, потребителски артикули с висока стойност и фешън облекло. Това се дължи на по-дългите периоди за доставка, които ще усилят разноските за снабдяване на инвентара и оборотния капитал, което оправдава по-високите разноски за доста по-бързо напредване на артикули. “

В съвет към клиентите корабната компания HMM написа: „ Предвид комплицирания темперамент на актуалните условия, HMM е изправена пред решението да вкара интервал на изчакване с неопределена дълготрайност или да изследва различни направления с спомагателни разноски. “
Предупреждение за световна инфлация
Внезапното повишаване на океанските товари и неговото инфлационно влияние също зависят от продължителността на пренасочването на корабите и продължителността на времето, през което изпращачите заплащат по-високите разноски за транспорт. Главните изпълнителни шефове на логистиката споделят пред CNBC, че щом срокът доближи едномесечната граница, инфлационният напън ще се усети и ще се види във веригата на доставки и в последна сметка на равнище консуматор.

По-рано CNBC заяви, че MSC, най-големият океански транспортьор в света, е първият, който е нараснал цените от Индия – с 30 – 40%.

За мнозина скокът на цените от Индия към източното крайбрежие на Съединени американски щати от почти 2000 $ за 40-футов резервоар до 7000 $ за 40-футов резервоар единствено за 30 дни наподобява необикновено “, сподели Баер. „ Това нарастване на ставката в действителност ли е равнището, належащо за възобновяване на разноските, или те просто се възползват от неприятна обстановка за цялата световна общественост? “

Той прибавя, че спедиторите се нуждаят от постоянни цени и витални стопански системи, с цел да генерират търсене. MSC не отговори незабавно на искане от CNBC за коментар по отношение на покачванията на цените.

Главните изпълнителни шефове на логистиката, които са говорили с CNBC, споделят, че биха желали повече бистрота по отношение на нарастванията на разноските, защото океанските превозвачи към този момент не заплащат таксата от 500 000 до 600 000 $ за прекосяване през Суецкия канал, а все пак усилват ставките.

Търговците на дребно в Американската асоциация за облекло и обувки наблюдават от близко обстановката в Червено море и упорстват за цялостното и неотложно разрастване на интервенция Prosperity Guardian, с цел да се подсигурява отбраната на жизненоважния воден път.

С 98% от импортираните дрехи е безусловно належащо да имаме безвредна и налична доставка “, сподели Стив Ламар, основен изпълнителен шеф на AAFA. „ Членовете към този момент са принудени да отклоняват артикули и се сблъскват с спомагателни такси. “

Той подсети за блокирането на Суецкия канал през 2021 година като образец за това по какъв начин всяко спиране на комерсиалния поток има незабавни последствия за доставката и цената на стоките.

Председателят на Федералната морска комисия на Съединени американски щати  Даниел Мафей сподели пред CNBC по-рано тази седмица, че следи обстановката и е наясно с опасенията на изпращачите.

Джон Голд, вицепрезидент на веригата на доставки и митническата политика за Националната федерация на дребно, сподели, че нейните членове не престават да работят с задокеански превозвачи за справяне с продължаващата обстановка в Червено море и Суецкия канал.

Тези спирания прибавят две или повече седмици към директното време за търговците на дребно, което води до нараснали ставки “, сподели Голд. „ Тъй като веригите на доставки още веднъж започнаха да се възстановяват, спомагателният напън от тези нови разноски и забавяния може да има доста влияние. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР