Тъй като акциите на Apple са близо до най-високото си

...
Тъй като акциите на Apple са близо до най-високото си
Коментари Харесай

Apple е китайска компания?

Тъй като акциите на Apple са покрай най-високото си равнище за всички времена, коства си да се запитаме по какъв начин стигнаха до такава степен и какъв брой дълго може да продължи това. Най-ценната компания в света прави страхотни артикули, само че може да се окаже, че най-големият мотор на цената на нейните акции е тясната връзка, която изпълнителният шеф Тим Кук поддържа с Китай, написа Financial Times в своя коментарна публикация.

Серията от съглашения с Китайската комунистическа партия обезпечава на Apple очарователно битие, когато става въпрос за произвеждане и продажби на артикули в Китай. Но страшни точки с данни не престават да изскачат.

Само през последните седмици Китай глоби Lockheed Martin и Raytheon; стартира изследване на Micron; нахлу във компанията за надлежна инспекция Mintz Group и арестува част от нейния персонал; задържа 17 японски предприемачи, в това число почитан член на Astellas Pharma; наложи рекордна санкция против Deloitte и промени своя закон за шпионажа, с цел да обхване елементарните бизнес действия.

Независимо от всичко това, по време на скорошно посещаване в Китай, Тим Кук похвали „ симбиотичната “ връзка на Apple.

Не можем да бъдем по-развълнувани “, сподели Кук на Китайския конгрес за развиване в Пекин – китайска версия на Световния стопански конгрес в Давос, който Пекин организира офлайн за първи път от началото на пандемията. „ Apple и Китай ... израснахме дружно и по този начин това беше тип симбиотична връзка. “

Китайските домакини му се отплатиха, като проведоха аплодисменти във водещия магазин на Apple в Пекин – един от 54-те. Но с цел да му подсети кой е шефът, Weibo – държавно следената версия на Twitter в Китай – съпостави топлото му посрещане с видеоклипове на Shou Zi Chew, началник на TikTok, разрушен от американски законодатели.

Дори Хуа Чунин, асистент външен министър на Китай, се включи в това:

Which country is more open toward foreign businesses? pic.twitter.com/EnqJVmx87m
— Hua Chunying 华春莹 (@SpokespersonCHN) March 27, 2023

Както Патрик Макгий от mainFT заяви, Кук внедри Apple все по-дълбоко в Китай през последните 20 години. След сключването на скрито съглашение от 2016 година за вложение на 275 милиарда $ в китайската стопанска система, работна мощ и софтуерни благоприятни условия, iPhone се трансформира в бестселър. В реалност Apple в този момент е толкоз китайска компания, колкото и американска.

Почти една пета от приходите му идват от продажби в Китай, а оперативните облаги в по-голям Китай – Хонконг, Макао, Тайван и континенталната част – надвишиха 31.2 милиарда $ през 2022 година Това е сериозна част от приходите на Apple.

Компанията обаче дава повече от пари и интелектуална благосъстоятелност. Отношенията се усъвършенстват от доверието, което марката на Apple придава на една репресивна, автократична страна, и гъвкавостта, която показва в поддръжка на задачите на комунистическата партия. Когато се стигне до тях, Apple просто не може да каже „ не “.

Какво направи Apple по искане на комунистическата партия:
Apple забрани HKmap.live – приложение за карти, което протестиращите в Хонконг използваха за следене на придвижванията на полицията – дни откакто го утвърди. Компанията сподели на Reuters, че локалните управляващи се оплакват, че „ приложението е употребявано за засада на полицията “;Apple ограничи шерването на файлове на iPhone в Китай, откакто антиправителствени протестиращи използваха AirDrop за разпространяване на листовки, критикуващи комунистическата партия, частично въодушевени от индивида от Пекин, който окачи банери, настояващи за премахване на Си Дзинпин;Новата функционалност за дискретност на Apple, предопределена да скрие уеб сърфирането на потребителя от снабдители на интернет услуги и рекламодатели, няма да бъде налична в Китай;Десетки хиляди приложения изчезнаха от китайския магазин за приложения на Apple: задгранични новинарски издания, услуги за гей запознанства и приложения за криптирани известия. Също по този начин са блокирани: принадлежности за образуване на продемократични митинги и заобикаляне на интернет рестриктивните мерки и приложения за Далай Лама;Apple споделя, че китайските потребителски данни са безвредни, само че Apple е отстъпила контрола върху своя център за данни Guiyang на китайското държавно управление. Държавните чиновници ръководят компютрите: цифровите ключове, които отключват тези системи, се съхраняват в центровете за данни, които те би трябвало да пазят.
Кук приказва за цивилен свободи и цялост на персоналния живот: похвални усеща без значение в Китай, където Apple няма различен избор, с изключение на да даде данните на своите китайски клиенти на държавното управление. Вероятно без да желае, Apple се трансформира в асистент на наблюдението и държавната цензура.

Тези сложности не се губят при ръководството. Apple върви трескаво на пръсти към изхода: реалокира производството на iPhone в Индия, AirPods във Виетнам, Mac в Малайзия и Ирландия – и събира стотици чиновници в „ тигрови екипи “, с цел да реалокира веригата на доставки.

Но тези старания наподобяват безполезни: Apple евентуално в никакъв случай няма да успее изцяло да напусне Китай. Дори дребните смени рискуват възмездие от страна на китайски владетели, които биха могли да отмъстят, като насочат китайските консуматори против продуктите на Apple. Ще разреши ли Китай, който способства извънредно доста за триумфа на Apple, да ѝ разреши да се изплъзне? Защо биха го разрешили? Това са проблеми, основани от Apple: в обозримо време Apple няма различен избор, с изключение на да направи това, което Китай желае.

Което повдига явни въпроси: SEC обръща ли внимание? Какво ще кажете за неговите инспектори? Защо вложителите са оптимистични? Всички те са били предизвестени от Дъг Гътри и други. Предложение № 6 в бюлетината за прокурист на Apple за 2023 година разказва проблемите:
Правенето на бизнес с комунистически Китай съставлява неповторим, забележителен, неотложен риск, който изисква особено отчитане;Потенциалните вреди от зависимостта на Apple от комунистически Китай засягат всеки аспект от нейния бизнес. Тези характерни за Китай опасности би трябвало да бъдат оценени и докладвани по-изчерпателно;Съществуващите оповестявания са фрагментирани, непълни и неразбираеми. В резултат на това тези разкрития са несъответстващи за оценка на бизнес рисковете, свързани с комунистически Китай.
Вместо да предизвестява вложителите за рискови вложения в най-ценната компания на Америка, SEC предизвестява вложителите за незадоволителни оповестявания от китайски компании. Ако SEC обърна внимание, може да заключи, че Apple е китайска компания във всичко, с изключение на в седалището. И до момента в който Apple може да съставлява най-очевидния проблем, десетки други „ американски “ компании са изправени пред сходни въпроси.

Харесва ви или не, инвестицията в Apple е геополитически залог, актуалната корпоративна версия на гръцката покруса на Великите сили: Apple като играчка на боговете, притисната сред Китайската комунистическа партия и американските ползи.

Както означават полковниците Кио Лианг и Уанг Ксиангсуи, стратези на PLA и създатели на Unrestricted Warfare, войните не би трябвало да се водят кинетично, когато икономическият лост упражнява повече власт над съперника. Полковниците означиха, че всяко имущество е оръжие. ККП управлява фабриките и работната мощ, които създават продуктите на Apple, управлява достъпа до китайския пазар и господства световната верига на доставки на Apple. За ККП толкоз скъп актив като Apple е в действителност мощно оръжие.

В конкуренцията с времето битката на Apple за понижаване на зависимостта от Китай няма да победи силата на ККП да изтрие по-голямата част от цената ѝ с един удар на писалката. Инвеститори, обърнете внимание, приканва материалът на FT.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР