Главболгарстрой“ представи визията си за ефективното използване на първичните суровини

...
Главболгарстрой“ представи визията си за ефективното използване на първичните суровини
Коментари Харесай

„Главболгарстрой“ представи добри практики в селективното разрушаване

„ Главболгарстрой “ показа визията си за ефикасното потребление на първичните първични материали в строителния бранш. Българският строителен холдинг взе участие в полемиките в панела „ Суровини за реализиране на цели за нулеви излъчвания “, част от интернационалната конференция „ Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвегия: Бизнес съдействие и Европейска зелена договорка ", която се организира през миналата седмица в София.

Във фокуса на присъединяване на „ Главболгарстрой “ бе планът MOBICCON-PRO, изпълняван по рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа “. Чрез самодейността се цели създаването на нови практики на всяка фаза от цикъла на ръководство на отпадъците от разрушаването на здания и строителния развой – освен в България, само че и в целия регион на Югоизточна Европа.

Предвидени са ограничения по усъвършенстване процеса на стадиите: одит преди разрушаването, селективно разрушение, превоз, преработване, узаконяване на нови строителни материали от рециклирани първични материали и тяхното следващо вложение в строителния развой. Принос към плана има освен координаторът „ Главболгарстрой “, само че и сътрудниците от научната и изследователската общественост, като Университет по архитектура, строителство и геодезия (България), Университет Сержи (Франция), Датски софтуерен институт (Дания), неправителствения бранш – Институт за икономическа политика (България), бизнеса – ИДЕА (Белгия) и обществения бранш – община Пирот (Сърбия).

Нашият план MOBICCON-PRO постанова напълно нова идея при третирането на строителните боклуци, употребявайки ги като запас и връщайки ги назад в строителния развой или на пазара. Иновативните практики за селективно разрушение и ръководство на отпадъците от строителство, които са заложени в плана, целят да се реализира понижаване на размера на първоначални суровините, влагани в строителния развой и понижаване на излъчванията на CO2. Радвам се, че планът откри доста поддръжници и вероятно сътрудници “, съобщи Калин Маринов, началник на отдел „ Международни връзки и стратегическо развиване “ в „ Главболгарстрой “ по време на панела „ Суровини за реализиране на цели с нулеви излъчвания “.


Калин Маринов, началник отдел „ Международни връзки и стратегическо развиване “ в „ Главболгарстрой Холдинг “

В дебатите по бизнес опциите, произлизащи от Европейската зелена договорка присъединяване взеха и Елизабет Сванхолм Майер – Директор на Дирекция “Туризъм и специфични задания ” към „ Иновация Норвегия “, Зорница Русинова – ръководител на Икономически и обществен съвет, Магнар Оделиен – началник на програмата „ Бизнес развиване и нововъведения “ към „ Иновация Норвегия, Милена Стойчева – Председател, Национален ръб за нововъведения.

Конференцията, проведена от организация „ Иновация Норвегия “, в партньорство с Министерството на външните работи на Кралство Норвегия се стреми да способства за постигането на задачите, заложени в Европейската зелена договорка, да разпознава провокациите пред бизнес съдействието в региона на зелените решения, да набележи най-хубавите способи за съдействие в региона на зелените бизнес решения и да сътвори синергии сред поддръжката по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвегия, както и европейските и националните схеми или стратегии за финансиране.

На събитието участваха над 150 представители на бизнеса от България, Хърватия, Естония, Гърция, Латвия, Литва, Норвегия, Португалия и Румъния, които имаха опция да открият контакти и да започват нови партньорства за по-лесно превъзмогване на провокациите свързани с осъществяването на уговорките за понижаване на нездравословните излъчвания, заложени в Зелената договорка, като в това време запазят и развият своята конкурентоспособност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР